srijeda, 1. lipnja 2016.

Proljetna jogurt torta bez brašna sa borovnicama




Ako vam je u zamrzivaču preostalo ponešto proljetno-ljetnih zaliha bobičastoga voća, pravo je vrijeme da ih potrošite! Kombinacija nestašno razbacanih borovnica i kupina, te zlatne korice, čini ovu tortu lijepom bez pretjeranog «šminkanja».


Postrebni sastojci za izradu tortice od 22 cm (cca 8-10 serviranja):

  • 90 g zobenih pahuljica
  • 100 g bademovog brašna
  • 80 g rižinog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice vanilije u prahu ili arome vanilije
  • ½ žličice soli
  • 100 g maslaca sobne temperature Euromilk
  • 125 g meda
  • sok od jednog limuna
  • 3 jaja
  • 250 ml grčkog jogurta Euromilk
  • 200 g borovnica, kupina ili nekog drugog voća po želji

Postupak izrade:

    1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zobene pahuljice usitnite u blenderu ili multipraktiku u brašno.
    2. U dubokoj zdjeli prosijte prethodno dobiveno zobeno brašno, bademovo i rižino. Brašnima dodajte sol, vaniliju i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte.
    3. U drugoj zdjeli mikserom miksajte maslac, med i limunov sok dok smjesa ne postane kremasta. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Potom smjesi dodajte 3 žumanjka i jogurt, pa miksajte još 1-2 minute.
    4. Izlijte tekuće sastojke u zdjelu sa brašnima, pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom pri najmanjoj brzini.
    5.  U posebnoj, visokoj posudi istucite bjelanjke u snijeg, pa ih polagano umiješajte u biskvitnu smjesu zajedno sa polovicom voća. Drugu polovicu voća pustite sa strane jer će vam trebati za kasnije.
    6. U kalup za torte promjera 22 cm (kojeg ste prethodno namastili ili obložili pek papirom) izlijte smjesu i pospite ostatak borovnica po vrhu.
    7. Tortu pecite oko 50-60 minuta ili dok se površina blago ne zarumeni. Izvadite je iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja.
    8. Poslužite uz tučeno vrhnje, jogurt i svježe bobičasto voće. Dobar vam tek želim!





Nema komentara:

Objavi komentar