Ako vam je u zamrzivaču preostalo
ponešto proljetno-ljetnih zaliha bobičastoga voća, pravo je vrijeme da ih
potrošite! Kombinacija nestašno razbacanih borovnica i kupina, te zlatne
korice, čini ovu tortu lijepom bez pretjeranog «šminkanja».
Postrebni sastojci za izradu
tortice od 22 cm (cca 8-10 serviranja):
- 90 g zobenih pahuljica
- 100 g bademovog brašna
- 80 g rižinog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice vanilije u prahu ili arome vanilije
- ½ žličice soli
- 100 g maslaca sobne temperature Euromilk
- 125 g meda
- sok od jednog limuna
- 3 jaja
- 250 ml grčkog jogurta Euromilk
- 200 g borovnica, kupina ili nekog drugog voća po želji
Postupak izrade:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Zobene pahuljice usitnite u blenderu ili multipraktiku u brašno.
- U dubokoj zdjeli prosijte prethodno dobiveno zobeno brašno, bademovo i rižino. Brašnima dodajte sol, vaniliju i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte.
- U drugoj zdjeli mikserom miksajte maslac, med i limunov sok dok smjesa ne postane kremasta. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Potom smjesi dodajte 3 žumanjka i jogurt, pa miksajte još 1-2 minute.
- Izlijte tekuće sastojke u zdjelu sa brašnima, pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom pri najmanjoj brzini.
- U posebnoj, visokoj posudi istucite bjelanjke u snijeg, pa ih polagano umiješajte u biskvitnu smjesu zajedno sa polovicom voća. Drugu polovicu voća pustite sa strane jer će vam trebati za kasnije.
- U kalup za torte promjera 22 cm (kojeg ste prethodno namastili ili obložili pek papirom) izlijte smjesu i pospite ostatak borovnica po vrhu.
- Tortu pecite oko 50-60 minuta ili dok se površina blago ne zarumeni. Izvadite je iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja.
- Poslužite uz tučeno vrhnje, jogurt i svježe bobičasto voće. Dobar vam tek želim!
Nema komentara:
Objavi komentar