petak, 28. listopada 2016.

Alfajores keksići u kombinaciji sa malo drugačijim dulche de leche namazom


Od kume sam po povratku iz Argentine i Brazila dobila na poklon jako ukusne alfajores keksiće. Ovi izvorno španjolski keksići mogu se pronaći u svim njezinim kolonijama. Mekani su i nježni zbog udia kukuruznog škroba i punjeni mliječnim karamelom. Ja sam se odlučila poigrati i probati napraviti malo drugačiji karamel i zdraviju verziju samih keksića, bez brašna, bez glutena, mlijeka i šećera.

Potrebni sastojci za kekse: (ca 15-ak kom)

  • 4 žlice kokosovog ulja
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 i pol šalia bademovog brašna
  • 1 šalica tapioka brašna

Postupak izrade:

  1.  U srednje velikoj zdjeli mikserom pomiješajte omekšalo kokosovo ulje, med, vaniliju, cimet i sol.
  2. Dodajte potom tapioka brašno i bademovo brašno. Prvo pomiješajte žlicom, a zatim rukama formirajte tijesto u okruglu lopticu.
  3. Tijesto stavite između dva papira za pečenje, pa ga razvaljajte na debljinu otprilike 0,3 cm. Sa rezačima ili modlicama, tj. kalupićima za kekse izrezujte okrugle kružnice promjera cca 4 cm.
  4. Morate biti jako oprezni sa nepečenim keksićima jer su jako lomljivi. Tako izrezane premjestite ih u hladnjak na 10 minuta kako bi se ohladili i stisnuli.
  5. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 160°C. Ohlađene keksiće premjestite na pleh za pečenje na koji stavite papirza pečenje. Malo će se pečenjem raširiti tijesto, pa ih je potrebno poslagati nekoliko cm udaljene jedan od drugog.
  6. Pecite kekse cca 8 min, pa ih izvadite iz pećnice, ali pustite ih da se u potpunosti ohlade, pa ih tek onda premiještajte sa pleha (biti će jako mekani i lomljivi kada ih izvadite tek pečene)
  7. Kada se ohlade keksići će otvrdnuti, tek tada ih namažite sa 1 žličicom sirovog dulce de leche-a! :-) A recept za taj sirovi namaz i moju kreaciju ispod teksta:

Potrebni sastojci za sirovi dulche de leche: (za oko 3 šalice kreme):

  •  1 i pol šalica medjool datulja
  • 1 i pol šalica sirupa agave ili meda
  • 1/4 šalice kokosovog maslaca, omekšalog
  • 2 žlice bademovog maslaca ili maslaca od indijskih oraščića
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/4 šalice tople vode (ukoliko vam krema bude jako gusta dodajte još malo vode)
  •  1 žlica rogača u prahu
  • 1 žlica melase
  • prstohvat soli
Sve satojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu! Čuvajte ga na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili u hladnjaku do 2 tjedna.
Odlična je alternativa kuhanoj mliječnoj verziji, i ne kuha se nimalo!


Nema komentara:

Objavi komentar