Od kume sam po povratku iz Argentine i Brazila dobila na poklon jako ukusne alfajores keksiće. Ovi izvorno španjolski keksići mogu se pronaći u svim njezinim kolonijama. Mekani su i nježni zbog udia kukuruznog škroba i punjeni mliječnim karamelom. Ja sam se odlučila poigrati i probati napraviti malo drugačiji karamel i zdraviju verziju samih keksića, bez brašna, bez glutena, mlijeka i šećera.
Potrebni sastojci za kekse: (ca 15-ak kom)
- 4 žlice kokosovog ulja
- 4 žlice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 1 i pol šalia bademovog brašna
- 1 šalica tapioka brašna
Postupak izrade:
- U srednje velikoj zdjeli mikserom pomiješajte omekšalo kokosovo ulje, med, vaniliju, cimet i sol.
- Dodajte potom tapioka brašno i bademovo brašno. Prvo pomiješajte žlicom, a zatim rukama formirajte tijesto u okruglu lopticu.
- Tijesto stavite između dva papira za pečenje, pa ga razvaljajte na debljinu otprilike 0,3 cm. Sa rezačima ili modlicama, tj. kalupićima za kekse izrezujte okrugle kružnice promjera cca 4 cm.
- Morate biti jako oprezni sa nepečenim keksićima jer su jako lomljivi. Tako izrezane premjestite ih u hladnjak na 10 minuta kako bi se ohladili i stisnuli.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 160°C. Ohlađene keksiće premjestite na pleh za pečenje na koji stavite papirza pečenje. Malo će se pečenjem raširiti tijesto, pa ih je potrebno poslagati nekoliko cm udaljene jedan od drugog.
- Pecite kekse cca 8 min, pa ih izvadite iz pećnice, ali pustite ih da se u potpunosti ohlade, pa ih tek onda premiještajte sa pleha (biti će jako mekani i lomljivi kada ih izvadite tek pečene)
- Kada se ohlade keksići će otvrdnuti, tek tada ih namažite sa 1 žličicom sirovog dulce de leche-a! :-) A recept za taj sirovi namaz i moju kreaciju ispod teksta:
Potrebni sastojci za sirovi dulche de leche: (za oko 3 šalice kreme):
- 1 i pol šalica medjool datulja
- 1 i pol šalica sirupa agave ili meda
- 1/4 šalice kokosovog maslaca, omekšalog
- 2 žlice bademovog maslaca ili maslaca od indijskih oraščića
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka
- 1/4 šalice tople vode (ukoliko vam krema bude jako gusta dodajte još malo vode)
- 1 žlica rogača u prahu
- 1 žlica melase
- prstohvat soli
Odlična je alternativa kuhanoj mliječnoj verziji, i ne kuha se nimalo!
Nema komentara:
Objavi komentar