Poželjela sam napraviti zdravu verziju marcipan kuglica. Na koncu sam i uspjela u svome naumu. A kuglice su se u međuvremenu nenamjerno transformirale u čokoladne praline iliti čokolatine. Recept u nastavku..
Potrebni sastojci za sirovi marcipan:
- 150 g sirovog badema
- 100 g suhih datulja
- 50 ml vode
- 1 žlica agava sirupa ili meda
- malo arome gorkog badema
i
još za čokolatine:
- oko 200 g čokolade sa 75% kakaoa
- Postupak izrade:
- Bademe prelijte sa vrelom vodom, pa ih poslije 15-ak minuta oljuštite i ostaviti preko noći da se prosuše (ili ih prosušite u pećnici na 180°C oko 5-6 minuta (paziti da ne porumene).
- Sameljite potom bademe u mlinu ili blenderu, a onda im dodajte datulje, pa sve skupa zblendajte da nema krupnih dijelova već da sve bude fino sitno. Dodajte smjesi agava sirup, malo vode i aromu gorkog badema. Formirajte tijesto, pa ga staviti u frižider da se ohladi i stisne.
- Ja sam radila čokoladne praline no ukoliko nemate kalupe za iste slobodno možete raditi obične kuglice. Samo formirajte kuglice od marcipan tijesta i umakajte ih u otopljenu tamnu čokoladu, pa pustite sa strane da se ohlade, pa u frižider i imate predivnu slasticu.
- Ukoliko želite raditi praline, pogledajte kratki DIY tutorijal o izradi čokolatina na blogu. Potrebno je prvo ispuniti kalupiće 1/3 čokolade, potom ga staviti u frižider da se čokolada dobro stisne. Zatim se kalupi pune marcipan smjesom, ali ne do kraja kalupa, a na kraju slijedi završno stavljanje otopljene čokolade, preko marcipan tijesta do vrha kalupa. Djeluje komplicirano, ali zaista nije, isprobajte!
- Kada kalupi odstoje nekoliko sati u frižideru ili sat vremena u zamrzivaču spremni su za istiskivanje iz kalupića i slatku degustaciju..
Nema komentara:
Objavi komentar