Potrebno
za marcipan:
- 100 g sirovog badema
- 100 g šećera u prahu
- 50 ml vode
- 50 g šećera
- malo arome gorkog badema i arome vanilije
i
još za kuglice:
- 50 g oljuštenih pistacia
- 50 g suhe brusnice
- oko 200 g čokolade sa 75% kakaoa
- 100 g bijele čokolade
Bademe
prelilti vrelom vodom, pa ih poslije 15-ak minuta oljuštiti i ostaviti preko noći
da se prosuše (ili ih prosušite u pećnici na 180°C oko 5-6 minuta (paziti
da ne porumene).
Samljeti
bademe u mlinu ili blenderu, a onda im dodati šećer pa ih opet mljeti da nema krupnih
dijelova već da sve bude fino sitno.
U
posudu staviti 50 ml vode i 50 g šećera, pa kad prokuha kuhati jos par minuta, a
onda ohladiti i dodati malo arome gorkog badema.
U
mljevene bademe sa šećerom polako dodati sirup i umijesiti “tijesto”... (po
potrebi dodati jos malo šećera u prahu). Marcipan potom staviti u frižider.
Način
pripreme kuglica:
Pistacie
oljuštiti od ljuske pa ih preliti vrelom vodom, a poslije par minuta isprati ih u
više voda (da bi se skinula sol) i onda ih prosušiti..brusnicu isijeckati.
Brusnicu i pistace dodati u marcipan masu, a onda
formirati male kuglice i umakati ih u rastopljenu čokoladu (crnu i bijelu po
želji) i stavljati ih na papir za pečenje dok se čokolada ne stisne.
Napomena:
Od ove količine se dobije oko 33 kuglica. U slast!
sviđa mi se i još su ukusne.
OdgovoriIzbrišisuper, jako sam ponosna na tebe.
OdgovoriIzbriši