nedjelja, 2. ožujka 2014.

KUGLICE OD DOMAĆEG MARCIPANA






















Potrebno za marcipan:


  • 100 g sirovog badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 ml vode
  • 50 g šećera
  • malo arome gorkog badema i arome vanilije
i još za kuglice:
  • 50 g oljuštenih pistacia
  • 50 g suhe brusnice
  • oko 200 g čokolade sa 75% kakaoa
  • 100 g bijele čokolade

Način pripreme marcipana:

Bademe prelilti vrelom vodom, pa ih poslije 15-ak minuta oljuštiti i ostaviti preko noći da se prosuše (ili ih prosušite u pećnici na 180°C oko 5-6 minuta (paziti da ne porumene).

Samljeti bademe u mlinu ili blenderu, a onda im dodati šećer pa ih opet mljeti da nema krupnih dijelova već da sve bude fino sitno.
U posudu staviti 50 ml vode i 50 g šećera, pa kad prokuha kuhati jos par minuta, a onda ohladiti i dodati malo arome gorkog badema.

U mljevene bademe sa šećerom polako dodati sirup i umijesiti “tijesto”... (po potrebi dodati jos malo šećera u prahu). Marcipan potom staviti u frižider.





Način pripreme kuglica:

Pistacie oljuštiti od ljuske pa ih preliti vrelom vodom, a poslije par minuta isprati ih u više voda (da bi se skinula sol) i onda ih prosušiti..brusnicu isijeckati.

Brusnicu i pistace dodati u marcipan masu, a onda formirati male kuglice i umakati ih u rastopljenu čokoladu (crnu i bijelu po želji) i stavljati ih na papir za pečenje dok se čokolada ne stisne.

Napomena: Od ove količine se dobije oko 33 kuglica. U slast!







2 komentara: