Potrebni sastojci (za dvije osobe):
Za file:
- svježi fileti morskoga psa (30 dkg)
- desertno vino – prošek, 100 ml
- Alpro sojino vrhnje, 125 ml voda za podlijevanje
- žlica kapara
- cca 10 kom maslina iscjeckanih na komadiće
- peršinov list
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka
- sol
Za palentu:
- 80 g instant palente
- 650 ml vode
- 1 žličica soli
- 250 g svježeg sira
- 2 žlice parmezana
- 60 g gorgonzole
- 1 jaje
1. Filete pasa nakon što ste ih malo posolili, kratko zapecite u tavi na jačoj vatri, na maslinovom ulju, oko 2 do 3 min sa obje strane.
2. Nakon što se napravila korica na ribi, u tavu postepeno dodajte oko 1 dcl prošeka ili nekog drugog bijelog vina. Smanjite vatru na lagano i pustite da alkohol ispari. Neka se meso lagano krčka.
3. Sada postepeno dolijevajte u tavu malo vode zajedno sa sojinim vrhnjem. Dodajte i češnjak (koji ne sjeckate), malo nasjeckanog peršina, 1 žlicu kapara i narezane masline.
4. Jelo se treba polako «krčkati» na laganoj vatri, ne više od 20-ak min i tada je sve gotovo.
Postupak pripreme palente sa gorgonzolom:
1. U zakuhanu vodu stavite malo soli, nakon toga smanjite temperaturu i dodajte palentu, te je stalno mješajući kuhajte oko 3 min. Od smjese palente odvojite 2 žlice, a ostatak rasporedite po četvrtastom ili okruglom plehu (ja sam radila u keramičkom kalupu za pite cca 20x15 cm).
2. Sireve (svježi sir, gorgonzolu i parmezan) izgnječite i promiješajte zajedno sa palentom odvojenom u prvom koraku, dodajte jaje, dobro izmiješajte, pa razmažite preko podloge. Pecite u pećnici oko 40 minuta na 180°C dok se blago ne zarumeni podloga od sira.
3. Kada se palenta ohladi možete je sijeći na manje kockice ili istiskivati kalupićima u obliku krugova kao što sam to ja učinila.
Jao što je ovo dobro!!!
OdgovoriIzbrišiJako lijepo.
OdgovoriIzbriši