ponedjeljak, 7. travnja 2014.

File od morskoga psa u finom umaku od kapara i maslina i gratinirana palenta sa gorgonzolom

 

Potrebni sastojci (za dvije osobe): 
Za file:  
  • svježi fileti morskoga psa (30 dkg)
  • desertno vino – prošek, 100 ml 
  • Alpro sojino vrhnje, 125 ml voda za podlijevanje 
  • žlica kapara 
  • cca 10 kom maslina iscjeckanih na komadiće 
  • peršinov list 
  • maslinovo ulje 
  • 2 režnja češnjaka 
  • sol
Za palentu:
  • 80 g instant palente 
  • 650 ml vode
  • 1 žličica soli 
  • 250 g svježeg sira
  • 2 žlice parmezana 
  • 60 g gorgonzole 
  • 1 jaje
 Postupak pripreme fileta:

1. Filete pasa nakon što ste ih malo posolili, kratko zapecite u tavi na jačoj vatri, na maslinovom ulju, oko 2 do 3 min sa obje strane.

2. Nakon što se napravila korica na ribi, u tavu postepeno dodajte oko 1 dcl prošeka ili nekog drugog bijelog vina. Smanjite vatru na lagano i pustite da alkohol ispari. Neka se meso lagano krčka.

3. Sada postepeno dolijevajte u tavu malo vode zajedno sa sojinim vrhnjem. Dodajte i češnjak (koji ne sjeckate), malo nasjeckanog peršina, 1 žlicu kapara i narezane masline.

4. Jelo se treba polako «krčkati» na laganoj vatri, ne više od 20-ak min i tada je sve gotovo.

Postupak pripreme palente sa gorgonzolom:

1. U zakuhanu vodu stavite malo soli, nakon toga smanjite temperaturu i dodajte palentu, te je stalno mješajući kuhajte oko 3 min. Od smjese palente odvojite 2 žlice, a ostatak rasporedite po četvrtastom ili okruglom plehu (ja sam radila u keramičkom kalupu za pite cca 20x15 cm).

2. Sireve (svježi sir, gorgonzolu i parmezan) izgnječite i promiješajte zajedno sa palentom odvojenom u prvom koraku, dodajte jaje, dobro izmiješajte, pa razmažite preko podloge. Pecite u pećnici oko 40 minuta na 180°C dok se blago ne zarumeni podloga od sira.

3. Kada se palenta ohladi možete je sijeći na manje kockice ili istiskivati kalupićima u obliku krugova kao što sam to ja učinila.



2 komentara: