Potrebno za tijesto:
- 270 g brašna
- 1/2 žličice soli
- žlica maslinovog ulja
- 1,5 dl hladne vode
- sol
Potrebno za nadjev:
- 500 g svježe blitve
- 3 žlice maslinovog ulja
- vezica nladog luka ili pola glavice starog
- svežanj svježeg peršina
- sol
- 2 žlice maslinovog ulja
I još za premaz:
- malo maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
Ukratko:
- Opranu blitvu narežite na trakice i pustite da se dobro osuši na pamučnoj krpi.
- U brašno dodajte malo soli i toplu vodu, te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Tijesto podijelite na 2 dijela i pustite da odstoji barem 15 minuta dok vi pripremate nadjev za blitvu
- Blitvu posolite, dodajte joj maslinovo ulje, mladi luk ili ako ga nemate običan stari i peršin kojeg ste prethodno nasjeckali. Nadjev pustite sa strane.
- Tijesto tanko tanko razvaljate, u dva jednaka kruga ili pravokutnika (ovisno o tome gdje ćete peći soparnik). Ja sam radila po dimenzijama pleha od pećnice (40x35 cm) i za ovu količinu tijesta i nadjeva mislim da dimenzije taman odgovaraju.
- Po donjem dijelu tijesta rasporedite nadjev od blitve, preklopite ga gornjim dijelom tijesta, pa zavijte rubove kako biste dobili zatvorenu pitu i probušte vilicom na nekoliko mjesta.
- Soparnik pecite oko 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne dobije rumenu boju.
- Na samom kraju pečenja, minutu prije, soparnik premažite namazom od maslinovog ulja i isjeckanim češnjakom i poslužite!
Zanimljivo jelo, a ovdje možete pronaći odličan tekst o maslinovom ulju i njegovim prednostima.
OdgovoriIzbriši