petak, 27. lipnja 2014.

Sladoled šumsko voće, višnja i malaga


Od kada sam kupila aparatić za sladoled, stalno je aktivan u mojoj kuhinji.. No i bez aparatića možete napraviti ukusne i zdrave kuglice sladoleda za ove vruće ljetne dane.. U nastavku vam donosim recepte za tri vrste sladoleda, šumsko voče, višnja i malaga.

Sastojci potrebni za sladoled od šumskog voća:
  • 200 g poluodleđenog  šumskog voća (maline, borovnice, višnje, ribiz..)
  • 3 dcl običnog jogurta
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 2 žlice agava sirupa/meda
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Izvadite posudu za izradu sladoleda iz zamrzivača (posudu je potrebno 12 h prije staviti u zamrzivač). Uključite aparat i smjesu polagano ulijte. Aparatu će trebati oko 15-ak minuta da dostigne konzistenciju kremoznosti i da se napravi sladoled. Svakako isprobajte prije nego li aparat isključite. Možda će trebati koju minuticu više.  Gotov sladoled možete poslužiti odmah ili staviti u zamrzivač i poslužiti kasnije.

Ukoliko nemate aparatić za sladoled, isti možete napraviti i bez njega. Postupak je isti samo biste slatko vrhnje trebali malo izmiksati prije nego li ga pomiješate sa ostalim sastojcima. Cijelu smjesu stavite u prikladnu posudu u zamrzivač gdje bi trebala stajati oko 5 h uz povremeno miješanje. Znači trebali biste sladoled najmanje tri puta izvaditi i pomiješati kako se ne bi stvorili veliki kristali leda, a kako bi i dalje ostao kremast.





Sastojci potrebni za sladoled od višanja:
  • 200 g očišćenih višanja
  • 3 dcl običnog jogurta
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 3 žlice agava sirupa/meda
Višnje operite i odkoštite. Malo ih protisnite vilicom da ispuste sok. Zatim u zdjeli pomiješajte višnje, jogurt, vrhnje i agava sirup ili med. Izvadite posudu za izradu sladoleda iz zamrzivača (posudu je potrebno 12 h prije staviti u zamrzivač). Uključite aparat i smjesu polagano ulijte. Aparatu će trebati oko 15-ak minuta da dostigne konzistenciju kremoznosti i da se napravi sladoled. Svakako isprobajte prije nego li aparat isključite. Gotov sladoled možete poslužiti odmah ili staviti u zamrzivač i poslužiti kasnije. Sladoled možete ukrasiti svježim višnjama na vrhu ili po želji posuti mrvicama tamne čokoalde. 

Ukoliko nemate sladoled, postupak izrade je sličan prethodnom sladoledu od šumskoga voća. Potrebno je slatko vrhnje malo izmiksati prije nego li sve pomiješate i stavite u zamrzivač uz povremeno miješanje.



Potrebni sastojci za sladoled od malage:  
* od ove količine dobiti ćete cca 3 dcl sladoleda
  • 80 gr grožđica
  • 1 dcl tamnog ruma za natopiti grožđice
  •  2 žumanjka
  •  1 žlica smeđeg šećera
  •  1,4 dcl mlijeka
  • 1 dcl slatkog vrhnja 
  •  1 dcl jogurta 
  • 1 žličica arome ruma
  •  pola žličice arome vanilije 
Prvo natopite grožđice u rumu i pustite ih da tako odstoje oko 2 h. Mlijeko ugrijte do vrenja, ne bi vam smjelo zakuhati. Šećer i žumanjke umutite pjenasto, pa nakon toga dodajte ugrijano mlijeko. Sve skupa stavite na paru i miješajte dok se ne počne stvarati gusta krema. Smjesi dodajte grožđice, pa sve promiješajte i ostavite da se ohladi. Ukoliko nemate aparatić za sladoled, smjesi zatim dodajte umućeno slatko vrhnje, aromu vanilije i ruma. Sve promiješajte i stavite u pliću posudu, pa u zamrzivač na 5h da se zaledi. Naravno, uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorili kristali leda. Ja sam koristila aparat, pa sam tako cijelu smjesu bez miskanja slatkog vrhnja sipala u aparat i pustila ga da tako radi oko 20-ak minuta.
 


1 komentar: