Već sam pisala o chia sjemenkama. Često ih koristim kao zamjenu za jaja ili kada mi slučajno doma ponestane istih.
Što vam je potrebno za 30-ak kesića (ili manje ako radite veće loptice):
- 250-270 g brašna (koristila sam pirovo)
- pola pecilnog praška
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice agava sirupa
- 1 žlica chia sjemenki + 3 žlice vode za natopiti ih
- 1 žličica arome vanilije
- 2 manje breskve narezane na kockice
Postupak izrade:
- Pećnicu zagrijte na 180-190°C, pa krenite pripremati smjesu za kekse.
- Isjeckajte breskve na sitne komadiće i pustite ih sa strane.
- Chia sjemenke pomiješajte sa 3 žlice vode i pustite ih da odstoje cca 10-ak minuta. Chia sjemenke ovdje koristim kao zamjenu za jaje jer daju punoću i povezuju smjesu.
- U zdjeli pomiješajte prvo sve suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj većoj posudi, izmiksajte maslac, šećer i agavin sirup. Dodajte namočene chia sjemenke sa vodom i promiješajte špatulom.
- Mokrim sastojcima dodajte suhe sastojke i aromu vanilije, pa sve još jednom izmiksajte najmanjom brzinom miksera. Na kraju špatulom umiješajte sitno sjeckane breskve.
- Oblikujte loptice željene veličine i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite keksiće oko 15-ak minuta na temperaturi od 180°C.
- Svježinu ovim keksima daju sirup agave i chia sjemenke. Mogu dugo držati "mekoću" i rahlost.
- Uživajte u okusima!
Mmmm mljac mljac.
OdgovoriIzbriši