subota, 12. srpnja 2014.

Chia keksi sa svježim breskvama

Već sam pisala o chia sjemenkama.  Često ih koristim kao zamjenu za jaja ili kada mi slučajno doma ponestane istih.

Što vam je potrebno za 30-ak kesića (ili manje ako radite veće loptice):
  • 250-270 g brašna (koristila sam pirovo)
  •  pola pecilnog praška
  • prstohvat soli
  • 70 g maslaca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice agava sirupa
  • 1 žlica chia sjemenki + 3 žlice vode za natopiti ih
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 manje breskve narezane na kockice


Postupak izrade:
  1. Pećnicu zagrijte na 180-190°C, pa krenite pripremati smjesu za kekse.
  2. Isjeckajte breskve na sitne komadiće i pustite ih sa strane.
  3. Chia sjemenke pomiješajte sa 3 žlice vode i pustite ih da odstoje cca 10-ak minuta. Chia sjemenke ovdje koristim kao zamjenu za jaje jer daju punoću i povezuju smjesu. 
  4.  U zdjeli pomiješajte prvo sve suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. U drugoj većoj posudi, izmiksajte maslac, šećer i agavin sirup. Dodajte namočene chia sjemenke sa vodom i promiješajte špatulom.
  6. Mokrim sastojcima dodajte suhe sastojke i aromu vanilije, pa sve još jednom izmiksajte najmanjom brzinom miksera. Na kraju špatulom umiješajte sitno sjeckane breskve.
  7.  Oblikujte loptice željene veličine i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite keksiće oko 15-ak minuta na temperaturi od 180°C.
  8. Svježinu ovim keksima daju sirup agave i chia sjemenke. Mogu dugo držati "mekoću" i rahlost.
  9. Uživajte u okusima!










1 komentar: