ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Zapečene pačalinke i ponešto korisno o Chia.. ;))



Potrebni sastojci za palačinke (cca 10 kom):
  • brašno graham (integralno), 150 g
  • brašno pšenično  bijelo, 100 g
  • jedno domaće jaje
  • limunova korica
  • mineralna voda, mlijeko (koliko vas pita, u ovisnosti kakvo tijesto za palačinke obično radite)
  • 1 žlica smeđeg šećera

Potrebni sastojci za nadjev i preljev:
  • 500 g svježeg posnog sira
  • 2 šake suhog grožđa; grožđica
  • 2-3 žlice sirupa od agave ili meda
  • cca 200 g običnog jogurta
  • 1 limun šećer
  • žličica chia sjemenki
 Postupak izrade:
  1. Ispecite palačinke i ostavite ih da se ohlade poklopljene posudom.
  2. Upalite pećnicu na 220°C, pa krenite pripremati nadjev za punjenje palačinka.
  3. Pomiješajte sir (ostavite jednu žlicu za kasnije), 130 g jogurta, agavin sirup, limun šećer i na kraju umiješajte grožđice koje ste prethodno dobro oprali pod mlazom vode. Napunite palačinke tako pripremljenim nadjevom i posložite ih u tepsiju ili keramičku posudu.
  4. Za preljev, pomiješajte u čašici jednu žličicu chia sjemenki* sa malo vode i pustite ih da odstoje cca 10-ak minuta. Chia sjemenke ovdje koristim kao zamjenu za jaje jer daju punoću i povezuju smjesu. Pomiješajte ostatak jogurta, žlicu sira i nabubrene chia sjemenke, pa sve prelijte preko nadjenutih palačinki.
  5.  Palačinke pecite oko 25 min.

*Kako bi se iskoristila njihova hidratantna svojstva Chia sjemenke se preporučuje natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta. Nakon namakanja postoji bezbroj načina upotrebe; mogu nadopuniti većinu tradicionalnih jela, zatim pahuljice, palačinke, salate, razne kolače, ali i juhe, sendviče ili umake. Uspješna su zamjena za jaja pa tako npr. 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuje jedno jaje. Najvažnije je da ove sjemenke uvijek dodajete u jelo na kraju kuhanja, kako ne bi bila podrvgnuta termičkoj obradi, jer temperatura uništava veći dio hranjivih tvari u chia sjemenkama.

Chia predstavlja jednu od najzdravijih biljki 21.stoljeća. Jedna je od najbogatijih omega 3- masnih kiselina na svijetu. Dokazano je da sadrži čak više omega 3-masnih kiselina od atlanskog lososa ili sjeme.nki lana, koji su slovili za najbogatije izvore ove kiseline. Pored toga, bogata je antioksidansima koji ljudski organizam štite od slobodnih radikala. Također sadrži nevjerovatno bogatstvo hranjivih tvari, vitamina i minerala te je upravo zbog toga proglašena ”superhranom” 21.stoljeća. 

Chia je danas prepoznata kao izvanredno zdrava namirnica koja ima sposobnost poboljšanja stanja ljudskog organizma i kvalitete življenja.  Jedna je od rijetkih biljaka koju  ne ”napadaju” nametnici pa je stoga uzgajivači uzgajaju na potpuno prirodan i ekološki način, bez uporabe pesticida i drugih sredstava. Nevjerovatno je da Chia, pored vitamina i minerala, u samoj jednoj sjemenci sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje omogućuju optimalno funkcioniranje cijelog organizma. Kako Chia sjemenke imaju nizak glikemijski indeks, idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva.
 
Chia sjemenke ne sadrže gluten, što je još jedna ”pohvala” u nizu. Služe kao zamjena za brašno jer se mljevenjem sjemenki dobiva posebno ”Chia” brašno. Dobiveno brašno najbolje je upotrijebiti unutar 10 minuta kako bi zadržalo omega-3 masne kiseline. Osim što snižavaju krvni tlak i smanjuju preosjetljivost na infekcije, sjemenke djeluju i na prevenciju raka, jačanje kose i kože, smanjenje kolesterola u krvi, sprečavaju visoki krvni tlak te nastanak krvnih ugrušaka. Više o CHIA SJEMENKAMA




Nema komentara:

Objavi komentar