Sami sebi možete pripremiti zdrav doručak, domaći müsli ili granolu (kombinacija zapečenih zobenih pahuljica i orašastih plodova). Granolu za doručak možete jesti u bezbroj kominacija i pritome biti maštoviti. Ovakav doručak je nutritivno bogat upravo zbog ugljikohidrata iz zobenih pahuljica, sladak zbog šećera iz meda i ukusan zbog slasnog omjera orašastih plodova koje sami birate. I pritome vam dugo osigurava potrebnu energiju. Hrskavu granolu možete kombinirati sa sojinim, zobenim, bademovim ili pak kokosovim mlijekom, hrskavce možete utopiti u jogurt uz dodatak nekog sezonskog voća i banane koja se idealno slaže sa okusima granole.
Potrebni sastojci:
- 200 g sitnih zobenih pahuljica
- 50 g badema
- 25 g lješnjaka
- 25 g oraha
- 100 g kokosovog brašna
- 100 g sjemenki suncokreta i usitnjenih sjemenki lana
- 1 žličica cimeta u prahu
- mahuna vanilije
- 3 žlice agava sirupa ili meda
- 2 žlice kokosovog ulja u čvrstom stanju
- 100 g nasjeckanih sušenih marelica, grožđica, brusnica, smokve - po želji (poslije pečenja)
Postupak izrade:
- Bademe, orahe i lješnjake isjeckajte na komadiće, pa izmješajte sve sastojke osim kokosovog ulja i agave. Kokosovo ulje i agavin sirup zagrijte na laganoj vatri, te tako otopljene dodajte ostalim suhim sastojcima i dobro promiješajte.
- Smjesu rasporedite na veliki crni pleh iz pećnice koji ste obložili pek papirom.
- Pecite na 150 °C oko 40 min ili dok dok ne požuti. Tokom pečenja promiješajte granolu, te ponovite još jedan put.
- Smjesu izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi, pa umiješajte sušeno voće po želji. Ja sam stavila suho grožđe i brusnice.
- Čuvajte u staklenkama ili limenim kutijama dok ne potošite :-)
Nema komentara:
Objavi komentar