petak, 19. rujna 2014.

Raw marcipan čokolatini



Poželjela sam napraviti zdravu verziju marcipan kuglica. Na koncu sam i uspjela u svome naumu. A kuglice su se u međuvremenu nenamjerno transformirale u čokoladne praline iliti čokolatine. Recept u nastavku..

Potrebni sastojci za sirovi marcipan:
  • 150 g sirovog badema
  • 100 g suhih datulja
  • 50 ml vode
  • 1 žlica agava sirupa ili meda
  • malo arome gorkog badema
i još za čokolatine:
  • oko 200 g čokolade sa 75% kakaoa
  •  
    Postupak izrade:
  1. Bademe prelijte sa vrelom vodom, pa ih poslije 15-ak minuta oljuštite i ostaviti preko noći da se prosuše (ili ih prosušite u pećnici na 180°C oko 5-6 minuta (paziti da ne porumene).
  2. Sameljite potom bademe u mlinu ili blenderu, a onda im dodajte datulje, pa sve skupa zblendajte da nema krupnih dijelova već da sve bude fino sitno. Dodajte smjesi agava sirup, malo vode i aromu gorkog badema. Formirajte tijesto, pa ga staviti u frižider da se ohladi i stisne.
  3. Ja sam radila čokoladne praline no ukoliko nemate kalupe za iste slobodno možete raditi obične kuglice. Samo formirajte kuglice od marcipan tijesta i umakajte ih u otopljenu tamnu čokoladu, pa pustite sa strane da se ohlade, pa u frižider i imate predivnu slasticu.
  4. Ukoliko želite raditi praline, pogledajte kratki DIY tutorijal o izradi čokolatina na blogu. Potrebno je prvo ispuniti kalupiće 1/3 čokolade, potom ga staviti u frižider da se čokolada dobro  stisne. Zatim se kalupi pune marcipan smjesom, ali ne do kraja kalupa, a na kraju slijedi završno stavljanje otopljene čokolade, preko marcipan tijesta do vrha kalupa. Djeluje komplicirano, ali zaista nije, isprobajte!
  5. Kada kalupi odstoje nekoliko sati u frižideru ili sat vremena u zamrzivaču spremni su za istiskivanje iz kalupića i slatku degustaciju..


Nema komentara:

Objavi komentar