ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Čokoaldna mousse torta sa višnjama i borovnicama


Sastojci za biskvit (za tortu promjera 24 cm):

  • 150 g brašna
  • 150 g šećera
  • 70 g kakaa
  • 1 mala žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 120 ml vode
  • 60 ml ulja
  • 2 jaja
  • 120 ml mlaćenice* (mlaćenicu napravite tako da pomiješate 2,4 dcl mlijeka sa 1 žličicom soka od limuna ili alkoholnog octa, pomiješati i ostaviti minimalno 5 minuta)

 

Sastojci za 3 vrste kreme:

  • 500 g mascarponea
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g smrznutog šumskog voća, ja sam koristila višnje i borovnice
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica želatine
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade sa lješnjacima
  • 100 g bijele čokolade

 

Sastojci za mirror glazuru:

  • 100 ml hladne vode
  • 100 g šećera
  • 70 g kakaa
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 10 g želatine

 

Za dekoraciju:

  • čokoladna jaja
  • lješnjaci

Postupak izrade:

  1.  Prvo pripremite biskvit. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2.  Prosijte brašno i kakao. Dodajte sol, sodu i prašak za pecivo.
  3. U drugoj posudi izmiksajte pjenasto jaja, postepeno dodavajući šećer, pa dodajte vodu, ulje i na kraju mlaćenicu. Sve skupa miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju ćete istresti u pripremljen, papirom obložen kalup za pečenje. 
  4. Biskvit pecite 35 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je pečen. Pustite ga da se ohladi.
  5. Za kreme prvo istucite slatko vrhnje, pa ga pomiješajte sa mascarpone sirom i podijelite u 3 zdjelice koje stavite u hladnjak dok pripremate čokolade i pire od višanja i borovnica.
  6. Želatinu prelijte sa žlicom hladne vode i pustite da nabubri oko 5 minuta.
  7. Višnje i borovnice stavite na laganu vatru da prokuhaju zajedno sa žlicom smeđeg šećera. Kada omekšaju maknite ih sa vatre i usitnite ih štapnim mikserorom, pa u još vrelu smjesu/pire umiješajte pripremljenu želatinu. Kremu pustite sa strane da se hladi.
  8. Rastopite sve tri vrste čokolade na pari, pa ih umiješajte u 3 pripremljene zdjelice sa slatkim vrhnjem i šlagom. Znači svaku čokoladu u svoju zdjelicu. Na kraju, u smjesu sa bijelom čokoladom umiješajte i pire od višanja i borovnica.
  9. Kada imate sve kreme možete krenuti sa slaganjem torte. Na pladanj za posluživanje stavite obruč (u kojem se pekao biskvit), pa ga obložite papirom za pečenje, da bude nešto viši nego što je visina obruča kako biste dobili lijepi izgled torte i radi lakšeg odvajanja. Ovaj korak nije presudan.
  10. Na dno biskvita stavite prvo kremu od tamne čokolade, pa poravnajte, zatim kremu od mliječne čokolade sa lješnjacima i na kraju kremu od bijele čokolade sa pireom od višanja i borovnica.
  11. Tortu stavite u frižider na hlađenje dok pripremate glazuru.
  12. Zagrijte vodu, šećer i kakao do vrenja. Smjesi dodajte slatko vrhnje i pustite još jednom da prokuha, pa maknite sa vatre i dodajte želatinu koju ste pripemili prema uputama na vrećici. Možete koristiti onu u listićima ili onu u prahu. Ja sam koristila želatinu u prahu kojoj sam dodala žlicu hladne vode i pustila da nabubri. Nakon toga sam je zagrijala na vatri i dodala smjesi sa slatkim vrhnjem.
  13. Kada se preljev ohladi do sobne temperature prelijte ga preko cijele torte.Tortu ukrasite po želji, dajte si mašti na volju! :-)






3 komentara: