srijeda, 6. svibnja 2015.

Proljetna marinada od srdela sa zapečenom palentom



Srdela, jedna od najzastupljenijih riba u Jadranskom moru, ali nepravedno izostavljana iz kućnih jelovnika i podcjenjivana upravo zbog svoje cijene. Hrana siromašnom puku i predmet lova generacijama ribara, održala je život na dalmatinskim otocima. Priče starih ribara kazuju da su upravo u proljeće lovili najkrupnije srdele sa najvećim udjelom masti što se posebno odražavalo na kvaliteti usoljene srdele od koje su živjele generacije naših ribara. Inspirirana pričama starih ribara, u nastavku jedan recept za proljetnu marinadu sa srdelama kao idealno predjelo za Veliki petak.


Potrebni sastojci za marinadu:

  • 2 kg svježih srdela
  •  1,5 dcl maslinovog ulja
  • 0,5 kg kapule
  • češnjak – po želji, jedan
  • 4 dcl bijelog vina
  • 3 dcl vinskog octa
  • 1 limun
  • masline zelene, masline kalamate, kapare
  • začini – lovor, ružmarin, papar u zrnu, sol

Potrebni sastojci za palentu:

  • 600 ml vode
  •  180 g instant kukuruzne krupice
  • sol
  • 50 g tvrdoga sira aromatiziranog ružmarinom
  • malo maslinovog ulja


Postupak izrade marinade:

  1. Pećnicu zagrijte na 250°C. U međuvremenu srdele očistite i operite. Osušite ih tako da ih posložite na kuhinjsku krpu. U dubokom tanjuru posolite ih i polijte sa 0,5 dcl maslinovoga ulja. Na veliki pleh od pećnice stavite pek papir, pa rasporedite srdele. Pecite ih samo 5 minuta na 250° C. Izvadite i pustite da se ohlade.
  2. Dok se srdele hlade, pripremite drugi dio marinade. Narežite kapulu na ploške. Pripremite kapare, očistite češnjak, narežite limun na ploške i dio maslina na sitno. Dio maslina (ja sam koristila kalamate) pustite u komadu i nemojte odvajati od koštica.
  3. U velikoj tavi, na maslinovom ulju (oko 1 dcl) popržite kapulu oko 10 minuta, pa dodajte češnjak. Nakon toga dodajte bijelo vino i vinski ocat.
  4. Dodajte i ostale začine, sol, malo ružmarina i dva lovorova lista. Budite umjereni sa soli jer se srdele prije pečenja dodatno dosoljavaju. Pirjajte sve skupa još oko 15-ak minuta.
  5. Na kraju dodajte masline i pustite ih još 3 minute u marinadi. (Kapare dodajete tek kod slaganja marinade)
  6. Kada je sve spremno krenite na slaganjem marinade. Na dno pleha ili vatrostalne posude stavite red kapule, pa preko posložite srdele koje prelijte sa marinadom i malo kapara. Ponovite postupak još jednom. Na kraju završite sa marinadom i kaparima.
  7. Marinadu je najbolje jesti drugoga dana ili nakon što «prenoći» u hladnjaku, najmanje 10-ak sati.

Postupak izrade palente:

  1. U dubljem loncu zakuhajte vodu i posolite ju.
  2. Nakon što voda zakuha, dodajte kukuruznu krupicu i kuhajte prema uputama na pakiranju, otprilike oko 4 minute.
  3. U toplu palentu dodajte na kockice sitno narezan sir i promiješajte. Ja sam igrom slučaja imala još komadić aromatiziranog sira od ružmarina koji se savršeno uklopio u ovu kombinaciju sa srdelama.
  4. Palentu izlijte u protrvan i pustite da se ohladi. Kada se ohladila izrežite u oblike po želji i pecite oko 5 minuta sa svake strane na grill tavi koju ste prethodno premazali maslinovim uljem.
  5. Palentu prelijte sa marinadom i poslužite uz dodatak neke svježe zelene salate. Dobar tek i u slast!














Nema komentara:

Objavi komentar