Srdela, jedna od najzastupljenijih riba u Jadranskom moru, ali nepravedno izostavljana iz kućnih jelovnika i podcjenjivana upravo zbog svoje cijene. Hrana siromašnom puku i predmet lova generacijama ribara, održala je život na dalmatinskim otocima. Priče starih ribara kazuju da su upravo u proljeće lovili najkrupnije srdele sa najvećim udjelom masti što se posebno odražavalo na kvaliteti usoljene srdele od koje su živjele generacije naših ribara. Inspirirana pričama starih ribara, u nastavku jedan recept za proljetnu marinadu sa srdelama kao idealno predjelo za Veliki petak.
Potrebni sastojci za marinadu:
- 2 kg svježih srdela
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- 0,5 kg kapule
- češnjak – po želji, jedan
- 4 dcl bijelog vina
- 3 dcl vinskog octa
- 1 limun
- masline zelene, masline kalamate, kapare
- začini – lovor, ružmarin, papar u zrnu, sol
Potrebni sastojci za palentu:
- 600 ml vode
- 180 g instant kukuruzne krupice
- sol
- 50 g tvrdoga sira aromatiziranog ružmarinom
- malo maslinovog ulja
Postupak izrade marinade:
- Pećnicu zagrijte na 250°C. U međuvremenu srdele očistite i operite. Osušite ih tako da ih posložite na kuhinjsku krpu. U dubokom tanjuru posolite ih i polijte sa 0,5 dcl maslinovoga ulja. Na veliki pleh od pećnice stavite pek papir, pa rasporedite srdele. Pecite ih samo 5 minuta na 250° C. Izvadite i pustite da se ohlade.
- Dok se srdele hlade, pripremite drugi dio marinade. Narežite kapulu na ploške. Pripremite kapare, očistite češnjak, narežite limun na ploške i dio maslina na sitno. Dio maslina (ja sam koristila kalamate) pustite u komadu i nemojte odvajati od koštica.
- U velikoj tavi, na maslinovom ulju (oko 1 dcl) popržite kapulu oko 10 minuta, pa dodajte češnjak. Nakon toga dodajte bijelo vino i vinski ocat.
- Dodajte i ostale začine, sol, malo ružmarina i dva lovorova lista. Budite umjereni sa soli jer se srdele prije pečenja dodatno dosoljavaju. Pirjajte sve skupa još oko 15-ak minuta.
- Na kraju dodajte masline i pustite ih još 3 minute u marinadi. (Kapare dodajete tek kod slaganja marinade)
- Kada je sve spremno krenite na slaganjem marinade. Na dno pleha ili vatrostalne posude stavite red kapule, pa preko posložite srdele koje prelijte sa marinadom i malo kapara. Ponovite postupak još jednom. Na kraju završite sa marinadom i kaparima.
- Marinadu je najbolje jesti drugoga dana ili nakon što «prenoći» u hladnjaku, najmanje 10-ak sati.
Postupak izrade palente:
- U dubljem loncu zakuhajte vodu i posolite ju.
- Nakon što voda zakuha, dodajte kukuruznu krupicu i kuhajte prema uputama na pakiranju, otprilike oko 4 minute.
- U toplu palentu dodajte na kockice sitno narezan sir i promiješajte. Ja sam igrom slučaja imala još komadić aromatiziranog sira od ružmarina koji se savršeno uklopio u ovu kombinaciju sa srdelama.
- Palentu izlijte u protrvan i pustite da se ohladi. Kada se ohladila izrežite u oblike po želji i pecite oko 5 minuta sa svake strane na grill tavi koju ste prethodno premazali maslinovim uljem.
- Palentu prelijte sa marinadom i poslužite uz dodatak neke svježe zelene salate. Dobar tek i u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar