Jedan tipičan, jednostavan i tradicionalan recept kaštelanske kuhinje. Ovdje je riječ o priči gdje su se spojile namirnice iz mora i polja, sipa i bob.
Potrebni sastojci za jelo:
- 1 kg sipe
- 350 g očišćenog boba
- 4-5 slanih inćuna
- 1⁄2 dcl maslinovog ulja
- 4 velike žlice pelata
- 140 g mlade kapule
- 1 režanj češnjaka
- 1,5 dcl bijelog vina
- sol, papar, ružmarin
- malo nasjeckanog peršina
Postupak izrade:
- U slanoj ključanoj vodi skuhajte bob dok ne omekša. Trebati će mu oko 15 minuta. Nakon što se ohladi, očistite ga i skinite mu opnu.
- Sipu očistite, izvadite vrećicu sa crnilom i pustite sa strane jer će vam trebati za umak na kraju. Krakove i meso sipe nasjeckajte na kockice. Pustite sipu sa strane.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte sitno nasjeckani mladi luk i češnjak. Kada kapula dobije zlatnu boju, dodajte sipu, pa nastavite dinstati dok sipa ne pobijeli.
- Zatim dodajte pelate i podlijte sa vinom. Začinite sa malo papra, ružmarinom i peršinom. Ostavite kuhati na laganoj vatri poklopljeno oko 40 min dok sipa ne omekša u potpunosti.
- Pred sami kraj kuhanja, nakon što je sipa omekšala dodajte skuhani bob i sitno nasjeckane slane inćune. Njih možete i ispustiti, ali oni su ovdje u funkciji oplemenjivanja jela i zaista se lijepo ljube sa sipom i umakom.
- Pustite sve skupa da se prožme oko minutu, dvije, pa kušajte da li je potrebno dosoljavati jelo (inćuni su dodatno pustili sol).
- Na samom kraju kuhanja dodajte crnilo u količini koju želite. Ja sam ovdje išla na sigurno, zapravo vrećice moje sipe nisu bile pune crnila tako da nisam u potpunosti pogodila izvorni "kaštelanski brujetin", ali meni se ovako i više sviđa. ☺
Nema komentara:
Objavi komentar