Za prvi rođendan sina imali smo malo obiteljsko slavlje. Bilo je tu puno slastica i kolača. Odlučila sam se za dvije "tortice" koje su oku ugodne, ali i ukusne i prefine, kombinacije okusa kojima nitko ne bi odolio. Prva za nas "velike" koja se pojela u trenu je bila Monte. Torta je zaista odlična, ukusna, lijepog je presjeka i svi je vole. U nastavku donosim recept..
Potrebni sastojci za biskvit:
- 15 dkg lješnjaka
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- 6 žlica brašna
Potrebni sastojci za kremu:
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 2 žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 1 vanilin šećer
I još:
- 200 g linolade
- 100 g keksa petit buerre
- malo mlijeka za umočiti kekse
- 100 g tamne čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja
Postupak izrade:
- Lješnjake staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 10 ak minuta dok ne počnu dobivati tamniju boju. Kada se ohlade stavite ih na kuhinjsku krpu, pa ih zdjelom pritiščite kako biste ih u grubo usitnili.
- Istucite bjelanjke u čvrsti snjeg postepeno dodavajući šećer. Na kraju umiješajte brašno.
- Pripremite okrugli kalup promjera 26 cm. Premažite ga malo maslacem, pa na njega stavite papir za pečenje kojeg odrežite u dimenzijama promjera torte.
- Na dno kalupa rasporedite lješnjake, pa na njih biskvit od bjelanjaka.
- Biskvit pecite na temperaturi od 180°C oko 15 minuta.
- Kada je biskvit pečen preokrenite ga naopako, znači lješnjaci vam moraju biti sa gornje strane.
- Za kremu miksajte žutanjke sa šećerom, pa dodajte 4 dcl mlijeka, pudinge i brašno. Ostatak mlijeka stavite kuhati na laganu vatru, pa kada zavrije dodajte pripremljene sastojke. Miješajte kremu drvenom kuhačom dok ne postane gusta i kuhača "uspije" sama stajati u srediti zdjele.
- Kada je krema dovoljno čvrsta prekrijte je plastičnom folijom kako se na povšini ne bi stvarala korica i pustite je sa strane da se dobro ohladi.
- Kada se krema ohladila podijelite je na dva dijela. U jedan dodajte čokoladu koju ste otopili na pari.
- Sada možete složiti svoju torticu. Na biskvit namažite debeo sloj linolade. Razlomite kekse na komadiće i malo ih umočite u mlijeko (nemojte previše jer bi mogli jako omekšati), pa ih posložite preko sloja linolade. Zatim tortu premažite prvo sa slojem bijele kreme, pa čokoladne kreme.
- Cijelu tortu na poslijetku premažite slojem slatkog vrhnja kojeg ste prethodno izradili u šlag.
- Tortu dekorirajte po želji. Ja sam napravila malo čokoladnog ganachea ( malo čokolade i slatkog vrhnja) i radila male ružice po vrh kojih sam stavila ribizle. Posipala sam je ribanom bijelom čokoladom. Divota!
Nema komentara:
Objavi komentar