Odlučila sam napraviti jednu baš dobru torticu! Već duže vrijeme mi se ananas "mota" po glavi kao jedan od sastojaka za tipičan "raw"/"sirovi" cheesecake. Pa eto! Dobra stvar ovog deserta je, osim kratkog popisa namirnica i njegova svestranost. Samo je nebo granica! Možete napraviti nešto egzotičniju tortu, poput ove moje, možete koristiti sezonsko voće, poput jagoda, šumskog voća ili borovnica. Ako ste pak ljubitelj čokolade, možete uvijek umiješati nekoliko žlica organskog kakaa u kremu..Teško da možete pogriješiti. Jedino što je bitno da koristite limunov sok kao dodatnu tekućinu za blendanje koja će ujedno dati i jedan zanimljiv, pomalo oštar okus kolaču, te će ga nadopuniti.
Sastojci za podlogu/koru:
- 1 ½ šalica datulja
- 1 ½ šalica badema
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 1 ½ šalica indijskih oraščića
- 1 šalica oraha
- sok jednog limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice meda ili agavinog sirupa
- 2 šalice sjeckanih ananasa
- po potrebi malo oraha
Postupak izrade:
- Za podlogu (koru), u blenderu izmiksajte bademe i datulje dok ne postignete željenu finoću. Možete napraviti mali test tako što ćete žlicom izvaditi malu količinu smjese i provjeriti pod rukama da li se može izvaljati u kuglicu. Ako da, onda je sve spremno da smjesu utisnete u kalup promjera cca 18 cm.
- Otopite kokosovo ulje i med do tekućeg stanja i promiješajte.
- Pripremite kremu. Na najjačoj brzini blendera izmiksajte sve sastojke (osim ananasa) - indijske oraščiće, orahe, vaniliju, limun i otopljenu smjesu meda i kokosovog ulja.
- Od količine smjese koju dobijete, 2/3 izlijte preko kore i poravnajte. U ostatak smjese, u blender dodajte ananas i ako vam se smjesa čini prerijetka dodajte malo oraha i izmiksajte. Smjesu sa ananasom izlijte preko prvog sloja kreme.
- Tortu stavite u zamrzivač da se stegne. Obavezno je izvadite 30 min prije serviranja i degustacije! Po želji možete je dekorirati svježim voćem koje ne mora nužno biti ananas.
Nema komentara:
Objavi komentar