Potrebni sastojci za biskvit* (x3):
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1/2 vanilin šećera
- 100 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- malo korice ribane naranče (iz organskog uzgoja)
* za ovu torticu su vam potrebna tri biskvita
Potrebni sastojci za kremu od vanilije:
- 1 puding od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 250 ml šlaga
- 50 g mljevenih badema
Potrebni sastojci za mascarpone kremu od jagoda:
- 300 g mascarpone sira
- 500 g svježih jagoda (100 g šumskog voća) + 100 g rezanih jagodica
- 15 g gustina
- 3 žlice agava sirupa ili meda
- 1 vrećica želatine
+ za dekoraciju (šumske jagodice, kakao za posip...)
Postupak izrade:
- Prvo pripremite biskvite za tortu. Dva jaja umutite sa 80 g šećera i pola vrećice vanilin šećera da bude pjenasto. Nakon toga, u smjesu umiješajte 100 g brašna sa pola vrećice praška za pecivo i malo narančine korice. Smjesu pecite na 180°C oko 16 min. Postupak ponovite 3 puta jer vam trebaju 3 biskvita. Ja sam za ovu tortu koristila kalup promjera 22 cm, pa je ona ispala visoka. Vi možete koristiti i kalup promjera 26 cm i torta će biti također lijepa.
- Za kremu od vanilije skuhajte puding prema uputama na poleđini vrećice. Kada se puding dobro ohladio u njega silikonskom špatulicom umiješajte 250 ml tučenog slatkog vrhnja i 50 g mljevenih badema. Sve dobro ohladite.
- Za mascarpone kremu prvo pripremite voće. Stavite voće u posudu za kuhanje, dodajte mu agava sirup i pustite da kuha oko 5 minuta. Na kraju dodajte malo gustina da se sve zgusne. Kremu pustite da se ohladi, a nakon toga dodajte mascarpone i želatinu koju ste prethodno pripremili kako piše na vrećici. Pustite da se ohladi u hladnjaku.
- Tortu posložite tako što ćete na prvi biskvit (kojeg ste prethodno poškropili sa malo mlijeka) staviti kremu od vanilije. Dio kreme ostavite sa strane jer će vam trebati za obložiti bočne strane torte i zadnji biskvit. Na drugi biskvit stavite mascarpone kremu, pa po njoj posložite svježe jagode narezane na ploške. Ostavite malo mascarpone kreme kasnije za dekoraciju. Treći, zadnji biskvit premažite sa ostatkom kreme od vanilije. Kremu namažite i oko torte. Biskvite ne morate namočiti mlijekom no torta će biti sočnija ukoliko svakog poškropite sa nekoliko žlica mlijeka.
- Tortu dekorirati po želji. Ja sam koristila šumske jagodice i mascarpone kremu kojom sa ukrasila rubove.
Prelepo izgleda... <3
OdgovoriIzbriši