ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Soparnik






Potrebno za tijesto:
  • 270 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • žlica maslinovog ulja 
  • 1,5 dl hladne vode
  • sol

Potrebno za nadjev:
  • 500 g svježe blitve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • vezica nladog luka ili pola glavice starog
  • svežanj svježeg peršina
  • sol
  • 2 žlice maslinovog ulja

I još za premaz:
  • malo maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka

Ukratko:
  1. Opranu blitvu narežite na trakice i pustite da se dobro osuši na pamučnoj krpi.
  2. U brašno dodajte malo soli i toplu vodu, te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Tijesto podijelite na 2 dijela i pustite da odstoji  barem 15 minuta dok vi pripremate nadjev za blitvu
  3.  Blitvu posolite, dodajte joj maslinovo ulje, mladi luk ili ako ga nemate običan stari i peršin kojeg ste prethodno nasjeckali. Nadjev pustite sa strane.
  4. Tijesto tanko tanko razvaljate, u dva jednaka kruga ili pravokutnika (ovisno o tome gdje ćete peći soparnik). Ja sam radila po dimenzijama pleha od pećnice (40x35 cm) i za ovu količinu tijesta i nadjeva mislim da dimenzije taman odgovaraju. 
  5. Po donjem dijelu tijesta rasporedite nadjev od blitve, preklopite ga gornjim dijelom tijesta, pa zavijte rubove kako biste dobili zatvorenu pitu i probušte vilicom na nekoliko mjesta.
  6. Soparnik pecite oko 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne dobije rumenu boju.
  7. Na samom kraju pečenja, minutu prije, soparnik premažite namazom od maslinovog ulja i isjeckanim češnjakom i poslužite!






1 komentar:

  1. Zanimljivo jelo, a ovdje možete pronaći odličan tekst o maslinovom ulju i njegovim prednostima.

    OdgovoriIzbriši