subota, 13. lipnja 2015.

Rolana torta sa trešnjama

 

Oku privlačna, a okusom osvaja, ova se mini tortica baš uklapa u doba kada su plodovi trešanja lako dostupni i svojim jarkim crvenim nijansama kite prvenstveno krošnje drveća, a potom i tržnice.

 

Potrebni sastojci biskvit:

  • 120 g brašna
  • 1 žličica paška za pecivo
  • 1⁄4 žličice kardamoma
  • prstohvat soli
  • 3 velika jaja
  • 120 g šećera + dio za rolanje torte
  • pola velike žlice vode

 

Potrebni sastojci za kompot od trešanja:

  • 275 g trešanja, očišćenih i narezanih na sitno
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1⁄4 žličice kardamoma
  • 2 žličice gustina + 2 žlice hladne vode

 

Potrebni sastojci za kremu od trešanja:

  • 100 g slatkog vrhnja
  • 125 g krem sira
  • 100 trešanja, očišćenih i narezanih
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica hladne vode
  • 45 g šećera u prahu

Postupak izrade:

 

 Kompot od trešanja 

  1. U posudi pomiješajte očišćene trešnje koje ste prethodno narezali na sitnije komadiće, šećer, kardamom i vanilin šećer. Na srednje jakoj vatri miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim smanjite vatru i pustite da lagano krčka još 15 minuta.
  2. U maloj šalici pomiješajte gustin sa dvije žlice vode. Ulijte zatim razmućeni gustin u zdjelu sa kompotom, pa miješajte dok se smjesa polako ne zgusne, oko 2 minute.
  3. Premjestite kompot u hladnu posudu i pustite da se u potpunosti ohladi.
  4. Po želji možete ga kasnije usitniti štapnim mikserom u potpunosti ili kao ja, samo dva/tri puta prođite kroz njega štapnim mikserom.

Biskvit

  1. Zagrijte pećnicu na 250°C. Prekrijte veliki pleh od pećnice sa papirom za pečenje.
  2. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol, pa pustite sa strane.
  3. U drugoj posudi istucite mikserom jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Za to će vam prosječnim mikserom trebati oko 5 minuta. Smjesi zatim dodajte suhe sastojke i vodu. Pomiješajte sve sastojke pjenjačom.
  4. Izlijte potom smjesu za bisvit na pleh i rasporedite je ravnomjerno do ruba tepsije i papira za pečenje. Trebalo bi izgledati tanko, skoro tako da možete vidjeti papir kroz smjesu. Pecite biskvit točno 5 minuta.
  5. Dok se tijesto peče, pripremite na kuhinjskoj radnoj površini veliki komad papira za pečenje (veći od biskvita). Rasporedite po njemu žlicu šećera.
  6. Kada je biskvit pečen izvadite ga iz pećnice, pa ga pažljivo preokrenite tako da preklopite gornju stranu dolje na šećer.
  7. Pažljivo odstranite papir za pečenje na kojem se pekao biskvit i pustite da se u potpunosti ohladi.
  8. Kada se biskvit ohladio prelijte kompot preko njega. Izrežite četiri trake po dužini (tako da započnete rezati biskvit sa njegove uže strane). Najbolje bi bilo upotrijebiti pizza slicer kako biste dobili jednake slojeve biskvita.
  9. Započnite motati torticu. Krenite sa prvom trakom i rolajte. Zatim uzmite sljedeću traku, stavite je odmah do kraja prve trake biskvita, pa zarolajte. Ponovite postupak sa svim slojevima.
  10. Ovako izrolana torta je spremna, jednostavno je preokrenite i stavite na veći tanjur ili stalak za tortu. Ako mislite da je nestabilna, zamotajte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak na hlađenje dok pripremate kremu.

Krema od trešanja

  1. Trešnje očistite i nasjeckajte na sitno. Dodajte im žlicu šećera i vodu, pa ih tako kuhajte na laganoj vatri dok samo malo ne omekšaju oko 5 minuta. Usitnite ih štapnim mikserom, napravite pire.
  2. Slatko vrhnje istucite u šlag, dodajte šećer i krem sir, pa sve dobro promiješajte.
  3. Kada se pire od trešanja ohladio, pridodajte i njega smjesi sa sirom i sjedinite.
  4. Torticu izvadite iz hladnjaka i premažite je obilno kremom od trešanja.
  5. Ukrasite svježim trešnjama! 



    Nema komentara:

    Objavi komentar