nedjelja, 2. ožujka 2014.

VUČENO TIJESTO I ŠTRUDLE OD VIŠANJA



























• 500 g glatkog brašna Tip 550
• 3 dl mlake vode
• 5 VŽ ulja
• 1 MŽ soli

Od vode, brašna ulja i soli zamjesite glatko tijesto.Tijesto za pitu zamjesite prvo mikserom, a poslije rukama, čim ga duže mijesite rukama, biti će elastičnije i lakše će se razvlačiti.
Pripremljeno tijesto namažite uljem, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite na hladnom (u frižideru) nekoliko sati da se odmori. Tijesto za savijaču podijelite u dva dijela da vam bude lakše razvlačiti (tako ja radim na ovu količinu brašna) i stavite ga na stolnjak kojeg ste posipali brašnom.
Prvo razvaljajte tijesto valjkom. Nakon toga, možete u sredini pritisnuti rukom, a sa drugom ga primiti za rub i povlačiti prema sebi. Kada dođete do točke da se tijesto na ovaj način više ne može širiti, podvucite ruku pod tijesto i sa raširenim dlanom, kao da ga  milujete, lagano vucite prema sebi. Drugom rukom samo pridržavajte tijesto da se ne preklopi. Došavši do kraja, samo lagano rukama izvucite rubove i višak tijesta orežite. Tijesto ne bi trebalo biti biti deblje od 2 milimetra. Tijesto je poželjno ostaviti barem 30 ak min da se posuši nakon razvlačenja.



 Potrebno za nadjev:

  • 700 g višanja (očišćenih od koštica)
  • 2 velike žlice meda
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g škrobnog brašna (gustina)
  • malo krušnih mrvica za posipanje kora 
  • po želji šećer u prahu za posluživanje
  • ulje za premazivanje kora


Za nadjev, izmješajte višnje sa medom, vanilijom i škrobnim brašnom. Zarolajte štrudle, počevši od
rubova koje ćete saviti prema unutra i time ih zatvoriti, kako nadjev ne bi curio tijekom pečenja. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Veliki pleh za pečenje obložite pek papirom. Poslažite štrudle, te ih premažite smjesom ulja i mlijeka odozgo prije pečenja, te još jednom na polovici pečenja.Pecite 30-ak minuta. Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.



1 komentar: