nedjelja, 20. travnja 2014.

Čoko torta sa višnjama



Sastojci potrebni za biskvit:


  • 50 ml otopljenog maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g šećera
  • 5 bjelanjaka
  • 150 g mljevenih oraha 

Sastojci potrebni za kremu:
  • 350 g višanja iz kompota ili svježih
  • 5 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 650 ml kiselog vrhnja
  • 1 želatina u prahu (10 g)
I za glazuru:
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 125 g čokolade za kuhanje





Postupak izrade:


  1. Prvo pripremite biskvit. Bjelanjke izmiješajte sa mikserom, pa im dodajte šećer i još malo miskati. Na pari otopite čokoladu i maslac, pa kasnije mlaku smjesu ulijte u bjelanjke, te dodajte orahe. Dno kalupa za tortu promjera 20 cm obložite pek papirom, pa ulijte pripremljenu smjesu za biskvit. Pecite 40 min na 200°C. Nakon 30 ak minuta biskvit pokrijte aluminijskom folijom. Kada je biskvit gotov pustite ga sa strane, pa ga kasnije prerežite na dva dijela
  2. Za kremu, prvo pripremite višnje, pomiješajte ih sa 100 g šećera i lagano ih prokuhajte na blagoj vatri da puste sok. Zatim umiješajte žumanjke sa 100 g šećera, pa ih kuhajte na pari dok se ne zgusnu. Nakon što se ohlade, umiješajte im 1 žlicu kiselog vrhnja. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici (prelijte je u zdjelici sa 4 žlice hladne vode i pustite da nabubri). Nakon što nabubri, ugrijte je na blagoj vatri i ulijte je u žumanjke. Potom smjesu ulijte u kiselo vrhnje i dodajte višnje, te sve skupa pomiješajte. Krema bi se trebala prvo hladiti u frižideru dok se ne zgusne. Nakon toga filujte torticu!
  3. Tako filovana torta bi trebala duže vrijeme odstajati u frižideru, da se ohladi i stegne - idealno bi bilo preko noći. 
  4. Za preljev, otopite prvo slatko vrhnje, pa kada zakuha dodajte čokoladu, izmiješajte vrlo kratko dok se ne otopi. Pripremljenu glazuru prelijte preko torte i dekorirajte po želji. Ja sam radila posebno čokoladnu dekoraciju koju sam lijepila oko obruča torte.
















Nema komentara:

Objavi komentar