nedjelja, 13. travnja 2014.

Domaća tjestenina od integralnog brašna i domaće livadne šparoge :))




Sastojci za domaću tjesteninu (za dvije osobe):
  • 200 g imtegralnog raženog brašna/graham brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 2 žličice mljevenih suhih vrganja
  • voda po potrebi
  • malo ulja

Postupak izrade:

  1. Zamijesite tijesto od brašna, jajeta i ostalih sastojaka. Vode dodajte po potrebi. Tijesto mora biti nježno i glatko poslije miješenja od najmanje 10 minuta. Možete ga mijesiti i u multipraktiku ili mikseru, ali treba paziti da se ne preradi. 
  2. Nakon što je tijesto dobo povezano, stavite ga u hladnjak umotanog u prozirnu kuhinjsku foliju. Pustite ga da tako odmara oko 1h. Ako tjesteninu želite obojati ili aromatizirati, možete to učiniti s gotovo svime što zamislite. Od svježeg začinskog bilja pa sve do cimeta, papra, čilija, kajenskog papra, muškatnih oraščića, šafrana, suhih gljiva i česnjaka u prahu. 
  3. Nakon što se tijesto odmorilo, možete ga pripremiti za daljnu obradu. Ako nemate aparat za tjesteninu, onda možete izvaljati tjestaninu na što tanje, pa je potom režete na željene oblike. Ja sam radila paštu sa klasičnim aparatićem za tjesteninu.

 Sastojci za umak od livadnih šparoga (za dvije osobe):
  • svežanj pitomih šparoga (po želji)
  • maslinovo ulje
  • vrhnje Soya Alpro (1 dcl)
  • sol
  • papar
  • peršin
  • voda za podlijevanje (cca 2 dcl)
Postupak izrade:
  1. Šparoge izrezite na pola, pa ih isjecite na manje komade. Nemojte ih previše usitniti jer je bolje da su većih komadića kako bi se osjetili okusi i arome, ali i lijepo izgledaju na tanjuru.
  2. Tako pripremljene šparoge bacite na tavu, na malo maslinovog ulja i kratko popržite na jakoj vatri. Zatim začinite, dodajte malo soli, papra i peršinova lista. Poklopite poklopcem, podlijte vodom  i tako nastavite nastavite kuhati na pari oko 10-ak minuta. Konstantno podlijevajte vodom. 
  3. Na samom kraju dodajte 1 dcl sojinog vrhnja Alpro i pustite da prokuha.
  4. Umak pomiješajte sa paštom prije posluživanja ili prelijte preko pripremljene tjestenine u toku posluživanja.  






Nema komentara:

Objavi komentar