srijeda, 3. lipnja 2015.

Tiramisu tortica

Malo drugačija izvedba popularne talijanske slastice (originalno iz regija Veneto i Friuli Venezia Giulia)  zapakirane u mini torticu!

 

Potrebni sastojci za torticu (cca 16 cm):


Potrebni sastojci za biskvit:

  •  3 jaja
  • 2 dcl šećera
  • 1 dcl mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 3 dcl bijelog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Potrebni sastojci za sirup od kave:

  • 1 dcl ekpresso kave
  • 0,5 dcl šećera

Potrebni sastojci za kremu:

  • 250 g sira mascarpone
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera

Za dekoraciju:

  • kakao u prahu
  • oko 60 g mliječne čokolade

Postupak izrade:

Biskvit  (za dva kom.cca 15 cm)

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.  Izradite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Na kaganoj vatri zagrijte mlijeko sa maslacem dok se potpuno ne otopi. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo. Dodajte mlijeko u posudu sa jajima, pa pfomiješajte smjesu. Na kraju smjesi dodajte brašno. Podijelite smjesu na dva dijela.
  2. Pecite svaki biskvit oko 30 minuta. 
  3. Pustite da se ohlade, pa svaki biskvit prerežite na dva dijela.

 Sirup od kave

  1. Za sirup od kave samo skuhajte kavu u ekpress loncu, pa joj dodajte šećer.

Mascarpone krema:

  1. U jednoj posudi istucite vrhnje za šlag sa dvije žlice šećera, a u drugoj vilicom izradite mascarpone sir (nemojte ga tući mikserom jer ćete tako uništiti njegovu strukturu)
  2. Umiješajte sir u slatko vrhnje, pa pustite da odstoji u hladnjaku dok ne pripremite biskvit.

Slaganje torte:

  1. na svaki dio biskvita (imate ih četiri) stavite nekoliko žlica sirupa od kave.
  2. Slažite torticu tako da na svaki dio biskvita slažete kremu koju pospete sa kakao prahom.
  3. Ponovite korake sa svim biskvitima i završite sa kremom.
  4. Dekorirajte čokoladom i voćem po želji!








Nema komentara:

Objavi komentar