srijeda, 15. srpnja 2015.

Torta monte


Za prvi rođendan sina imali smo malo obiteljsko slavlje. Bilo je tu puno slastica i kolača. Odlučila sam se za dvije "tortice" koje su oku ugodne, ali i ukusne i prefine, kombinacije okusa kojima nitko ne bi odolio. Prva za nas "velike" koja se pojela u trenu je bila Monte. Torta je zaista odlična, ukusna, lijepog je presjeka i svi je vole. U nastavku donosim recept..


Potrebni sastojci za biskvit:

  • 15 dkg lješnjaka
  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 6 žlica brašna

Potrebni sastojci za kremu:

  •  5 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 žlice brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1 vanilin šećer

I još:

  • 200 g linolade
  • 100 g keksa petit buerre
  • malo mlijeka za umočiti kekse
  • 100 g tamne čokolade
  • 300 ml slatkog vrhnja

Postupak izrade:

  1. Lješnjake staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 10 ak minuta dok ne počnu dobivati tamniju boju. Kada se ohlade stavite ih na kuhinjsku krpu, pa ih zdjelom pritiščite kako biste ih u grubo usitnili.
  2. Istucite bjelanjke u čvrsti snjeg postepeno dodavajući šećer. Na kraju umiješajte brašno.
  3. Pripremite okrugli kalup promjera 26 cm. Premažite ga malo maslacem, pa na njega stavite papir za pečenje kojeg odrežite u dimenzijama promjera torte. 
  4. Na dno kalupa rasporedite lješnjake, pa na njih biskvit od bjelanjaka.
  5. Biskvit pecite na temperaturi od 180°C oko 15 minuta.
  6. Kada je biskvit pečen preokrenite ga naopako, znači lješnjaci vam moraju biti sa gornje strane.
  7. Za kremu miksajte žutanjke sa šećerom, pa dodajte  4 dcl mlijeka, pudinge i brašno. Ostatak mlijeka stavite kuhati na laganu vatru, pa kada zavrije dodajte pripremljene sastojke. Miješajte kremu drvenom kuhačom dok ne postane gusta i kuhača "uspije" sama stajati u srediti zdjele.
  8. Kada je krema dovoljno čvrsta prekrijte je plastičnom folijom kako se na povšini ne bi stvarala korica i pustite je sa strane da se dobro ohladi.
  9. Kada se krema ohladila podijelite je na dva dijela. U jedan dodajte čokoladu koju ste otopili na pari.
  10. Sada možete složiti svoju torticu. Na biskvit namažite debeo sloj linolade. Razlomite kekse na komadiće i malo ih umočite u mlijeko (nemojte previše jer bi mogli jako omekšati), pa ih posložite preko sloja linolade. Zatim tortu premažite prvo sa slojem bijele kreme, pa čokoladne kreme.
  11. Cijelu tortu na poslijetku premažite slojem slatkog vrhnja kojeg ste prethodno izradili u šlag.
  12. Tortu dekorirajte po želji. Ja sam napravila malo čokoladnog ganachea ( malo čokolade i slatkog vrhnja) i radila male ružice po vrh kojih sam stavila ribizle. Posipala sam je ribanom bijelom čokoladom. Divota!







Nema komentara:

Objavi komentar