četvrtak, 5. studenoga 2015.

Biftek Stroganoff sa šumskim gljivama i domaćim tagliatellama






Obitelj Stroganoff zapamćena i spominjana stoljećima upravo zbog jednog od najpoznatijih ruskih jela – bifteka Stroganoff. Stroganoff je tradicionalno rusko jelo sa pirjanim komadima govedine koji se poslužuju uz kiselo vrhnje. Od svojih početaka sredinom 19. stoljeća u Rusiji, vremenom je postao popularan u cijelom svijetu, s velikim varijacijama od izvorne recepture. U svojoj, predlažem vam ukusne šumske gljive, komad goveđeg filea uz domaće tagliatelle.

  Potrebni sastojci za dvije osobe:

  • 200 g domaćih rezanaca ili riže 
  • maslinovo ulje
  • 1 srednje veliki luk, očistiti i sitno nasjeckati 1 češanj češnjaka, oljuštiti i sitno nasjeckati 
  • 200 g goveđeg filea, ukloniti masnoću i žilice, narezati na kockice cca 2 cm 
  • morska sol i svježe mljeveni papar
  • jedna svježa čili papričica, očistiti je od sjemenki i na sitno narezati
  • 200 g šumskih gljiva (vrganji, kovrčava kokica), očistiti ih i natrgati na komade veličine zalogaja
  • svežanj svježeg peršina, listiće krupno narezati, a stabiljke sitno
  • sok od pola limuna
  • 150 ml vrhnja sojinog ili zobenog vrhnja

 

 

Postupak izrade:

1. Za ovaj stroganoff možete koristi meso divljači, točnije srnetinu koja bi se ovdje divno uskladila sa sezonskim šumskim gljivama. Ja sam koristila komad goveđeg filea.
2. Veliku tavu zagrijte na srednje jakom plamenu, pa ulijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte luk, pa ga pirjajte oko 10 minuta dok ne požuti, na kraju dodajte i češnjak kojeg popržite minutu, dvije. Tavu potom skinite sa plamena, a luk i češnjak žlicom izvadite iz tave i stavite na tanjur sa strane.
3. Tavu stavite natrag na jak plamen, dodajte još malo maslinovog ulja i gljive koje pirjajte oko 15 minuta dok ne uvenu i počnu smeđiti. Idealno bi bilo imati na raspolaganju mješavinu šumskih gljiva poput vrganja, lisičarki, bukovača i smrčaka. Ja sam koristila vrganje i kovrčavu kokicu.
4. Meso dobro natrljajte solju i paprom, pa ga stavite na vruću tavu. Pecite ga svega minutu, dvije, pa dodajte peršin, crvenu papričicu, te pirjani luk i češnjak. Ukoliko volite više pečeno meso, slobodno ga zadržite i više na vatri.
5. Na samom kraju umiješajte sok od pola limuna i sojino ili zobeno vrhnje, te pustite da sve krčka oko dvije do tri minute. Dosolite ukoliko je potrebno.
6. Sa ovim jelom tradicionalno se najbolje slaže bijela riža. Ja sam napravila domaće rezance od pirovog brašna. Omjeri su 200 g pirovog brašna i 2 domaća jaja, te malo maslinovog ulja. Tijesto sam dobro umjesite i ostavite na 1 h u hladnjaku da se odmara. Potom izrežite rezance tagliatelle pomoću mašinice za rezance.
7. Stroganoff poslužite uz bijelu rižu ili domaće rezance dok je još topao. Dobar tek!




 

Nema komentara:

Objavi komentar