subota, 10. svibnja 2014.

Krokant brownies



Potrebni sastojci:
  • 200 g tamne čokolade (veći postotak kakaa)
  • 110 g maslaca
  • 60 g gorkog kakao praha
  • 120 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 75 g glatkog brašna
  • 2 žlice krokanta
  • 1 žličica pecilnog praška

Postupak izrade:
  1. Prvo otopite čokoladu na jako laganoj vatri sa maslacem.
  2. Miskerom izmiješajte 2 jaja, postepeno dodavajući šećer. Smjesu dodajte u otopljenu čokoladu i maslac, pa promiješajte.
  3. U posebnoj zdjeli dobro izmiješajte suhe sastojke, brašno, malo soli, kakao prah i žličicu praška za pecivo. Sve navedene sastojke pridodajte smjesi čokolade, maslaca, jaja i šećera, te lagano promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Na samome kraju dodajte žličicu arome vanilije i dvije žlice krokanta.
  4. Ja sam krokant imala od prije, pa sam ga odlučila staviti u smjesu. Krokant možete kupiti ili napraviti sami, vrlo je jednostavno. Trebate samo šećer, med, prethodno blanširane bademe (bez ljuske), pa ispečene u pećnici 15 min na srednjoj temperaturi ili lješnjake, također ispečene u pećnici i oljuštene. Šećer (10 dkg) i med (2 žlice) otopite na srednjoj vatri, pa kada se pretvori u karamel, dodajte ispečene bademe ili lješnjake i miješajte sve skupa oko 6 minuta. Sve izlijte na pek papir koji ste prethodno premazali slojem ulja kako se karamela ne bi lijepila, pa izvaljajte valjkom do cca 5 mm. Pustite krokant da se ohladi u frižideru, pa ga nakon toga možete rezati na željene oblike ili samljeti u mikseru za kavu ili blenderu, a ako želite krupnije komadiće možete ga istući batićem za mesom ili opet drvenim valjkom.
  5.  Kolač sam pekla u četvrtastom plehu dimenzija 20 x 30 cm, oko 25 min na 180 °C. Kolač ne smije biti suh na kraju, to znači da je prepečen, njegova unutrašnja konzistencija mora biti pomalo sočna.





1 komentar: