petak, 20. lipnja 2014.

Džem od višanja


Što vam sve treba za džem:
  • 2 kg opranih višanja maraska iz organskog uzgoja
  • 40 dkg smeđeg šećera
  • sok od jednog većeg limuna
  • 1 vanilin šećer

  1. Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na 110°C i ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite temperaturu, te ih izvadite.
  2. Višnje dobro operite i odstranite im košice. Voće stavite u duboki lonac i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje povremeno miješajući uz  skidanje pjenice koja će se vjerojatno sakupljati na površini. 
  3. Tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h trebala postati sve gušća. Džem kuhajte na laganoj vatri oko 1h 30 min. Nemojte miksati niti usitnjavati voće jer ovo je džem! 
  4.  Staklenke su spremne, sada samo trebate pažljivo uliti vrući džem u njih, te ih dobro ohladiti prije spremanja u frižider. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 teglice ili 2 kg džema!


Nema komentara:

Objavi komentar