četvrtak, 19. lipnja 2014.

Čokoladna pita


Potrebni sastojci za tijesto od lješnjaka:
  • 1 jaje
  •  60 g šećera
  • 100 maslaca
  • 60 sitno isjeckanih tostiranih lješnjaka
  • 100 g oštrog brašna
  
Potrebni sastojci za čokoladno tijesto:
  •  2 jaja
  •  50 g šećera
  •  90 g maslaca
  •  150 g čokolade
  • 1 žlica oštrog brašna

 Za glazuru:
  • 50 g maslaca
  • 100 g čokoalde
  • 3 žlice mlijeka
... i marmelada od višanja za premaz

Postupak izrade:
  1. Izmiješajte jaje i šećer za prvo tijesto, dodajte maslac sobne temperature, grubo narezane, prethodno tostirane lješnjake (3 min ih prepržite na jačoj vatri) i brašno. Umijesite glatko tijesto. Morate raditi brzo jer će se maslac početi topiti i tijesto će postati mekano. Nakon što umijesite tijesto, stavite ga na 30 min u frižider.
  2. Tako pripremljeno tijesto utisnite u manji pleh za pečenje nakon što ste ispod stavili foliju za pečenje ili ga premazali maslacem i posuli brašnom da se ne lijepi. Pecite ga 15-ak minuta na temperaturi od 180°C. 
  3. Za drugo tijesto, pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte maslac omekšali, otopljenu čokoladu na pari, brašno i na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nemojte biti brzopleti kao ja :)) Zaboravila sam cijeloj smjesi na kraju pridodati snijeg od bjelanjaka, zato kolač nije visok, jer drugo tijesto od čokolade nije poraslo kako treba. 
  4. Na pola pečeno prvo tijesto, stavite drugu smjesu tijesta od čokolade i pecite na 160°C oko 1 h.
  5. Kada je gotovo izvadite i pustite da se tijesto dobro ohladi. Po želji možete premazati marmeladom od višanja ili marelicom.
  6. Za glazuru, na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte 3 žlice mlijeka i promiješajte dok smjesa ne postane kremasta. Glazuru prelijte preko ohlađenog biskvita.



Nema komentara:

Objavi komentar