srijeda, 11. lipnja 2014.

Romantična Pavlova sa jagodama..

Pavlova...Jedna je od najpopularnijih torti sa beze korom (kore od bjelanjaka) uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj. S dolaskom proljeća i ljeta, prvog svježeg voća, jednostavno zove da se pojavi na vašem stolu.  Nježna, poetična, elegantna poput baletnog pokreta...


Potrebni sastojci za beze kore:
  • 5 bjelanjaka
  • 200 gr šećera
  • 1 žličica octa
  • 1 žličica gustina
  • 3 žličice kakaa
Potrebni sastojci za punjenje:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 1 žlica kokosovog maslaca
  • 0,8 l slatkog vrhnja
  • 1 žlica agava sirupa
  • 1 žličica extrakta vanilije
  • 500 g jagoda


Postupak izrade:
  1. Prvo pripremite beze kore. Zagrijte pećnicu na 140 °C. Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodajte šećer. Smjesa je gotova kada je gusta i čvrsta. Šećer se nikako ne bi smio osjetiti pod prstima. Na kraju, vrlo oprezno i kružnim pokretima, silikonskom špatulom umiješajte gustin, kakao u prahu i ocat.
  2. Od ove količine trebate napraviti dvije kore promjera cca 20 cm. Možete napraviti i jednu veliku koru ili više manjih. Na dva lima stavite masni papir za pečenje i smjesom iscrtajte krugove promjera 20 cm. Masni papir možete prethodno premazati maslacom kako bi kasnije lakše odvojili kore.
  3. Ja sam kore pekla na 130°C istovremeno oko 1h i pol. Kada su spečene pustite vrata od pećnice da se ohlade. Kore bi trebale biti hrskave, ali unutra su mekane i pjenaste.
  4. Kada su kore potpuno hladne krenite pripremiti čokoaldu, jagode i šlag. Čokoladu sa maslacem otopite na pari, a slatko vrhnje miksajte do šlaga, pa mu dodajte agavin sirup i žlicu exstrakta vanilije. Jagode narežite po želji. 
  5. Najzabavniji dio je slaganje. Jedna kora, malo otopljene čokolade, šlag, pa jagode. Zatim stavite drugu koru koju prelijete ostatkom čokolade na koju stavite preostali šlag i narezane jagode.

 



Nema komentara:

Objavi komentar