petak, 30. siječnja 2015.

Bezglutenska torta od šumskog voća sa bademom i limunom



 Potrebni sastojci za torticu (promjera 20 cm):

  • 250 g bademovog brašna
  • 150 g rižinog brašna
  • prstohvat soli
  •  mala žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode
  • 120 ml kokosovog ulja
  • 120 ml meda
  • 2 domaća, nešpricana limuna
  • 3 jaja (može se zamjeniti sa chia ako ste vegan*)
  • 300 g zaleđenog šumskog voća/svježe ako je sezona
 Glazura:
  • 250 g grčkog jogurta
  • sok jednog limuna
  • 2 žlice meda
  • 1 mahuna vanilije

 Postupak izrade:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Pomiješajte suhe sastojke, brašna, sol  prašak za pecivo i sodu, pa pustite sa strane.
  3. U drugoj posudi zagrijte kokosovo ulje sa medom dok se ne sjedine, pa im dodajte naribanu koricu dva limuna i limunov sok.
  4. Pridodajte mokre sastojke suhima.
  5. Izmiksajte pjenasto jaja,pa ih umiješajte u ostatak smjese. Na kraju dodajte 150 g šumskog voća u smjesu.
  6. Smjesu pomiješajte, pa ju izlijte u kalup za pečenje i pecite otprilike 50 ak minuta. Nakon 15-ak minuta od početka pečenja prekrijte tijesto alu folijom kako ne bi zagorilo i tako pecite do kraja. Nakon pečenja pustite tijesto da se hladi 30 minuta prije nego li ga odvojite od kalupa.
  7. Pripremite glazuru. Pomiješajte jogurt sa cijeđenim limunovim  sokom, medom i mahunom vanilije.
  8. Kada se biskvit u potpunosti ohladio, premažite ga glazurom i posipajte ostatak šumskog voća.
* možete zamjeniti 3 jaja tako što ćete pomiješati 3 žlice chia sjemenki sa 9 žlica vode i pustiti da odstoji 15 minuta.








1 komentar: