nedjelja, 5. travnja 2015.

Lagano varivo sa mahunarkama


Ljekovitost mahunarki:

Bob (lat. Vicia faba) je jednogodiišnja biljka iz porodice mahunarki. Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. U prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina. Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa.

Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.
Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog. Zajedno s popečenim češnjakom na maslacu možete kuhani bob usitniti i zgnječiti u pire s dodatkom vrhnja i svježeg začinskog bilja poput kadulje ili timijana. Za pripremu pirea možete upotrijebiti i začine poput metvice, limunove korice i sušenih papričica koji onda možete poslužiti uz pečene filete bijele ribe. Bob možete kombinirati i s pirjanim gljivama, ljutikom i pancetom te ovom mješavinom preliti pečene šparoge.
Jednako tako kuhani bob možete poslužiti na pečenom kruhu (bruschette) koji ste natrljali polovicama češnja češnjaka i premazali ricottom ili ih na pečenim kriškama kruha premazanim maslinovim uljem (crostini) poslužili s namazom od tune. Kao predjelo možete poslužiti i pire od boba s dodatkom češnjaka, peršina, korijandora, oblikovanog u kuglice koje se uvaljaju u sezamove sjemenke i prže u ulju. Poznatije su pod nazivom falafel koji je specijalitet egipatske kuhinje.


Potrebni sastojci za lagano varivo (za dvije osobe):
  • mahune
  • bob
  • mlada kapulica
  • jedan krumpir
  • maslinovo ulje
  • mažuran
  • majčina dušica (timijan)
  • sol, papar

Postupak pripreme:
  1. Na malo maslinovog ulja, u tavi prodinstajte mladu kapulicu. Dodajte krumpir narezan na kockice i mrkvicu narezanu na trakice. Kada krumpir dobije boju, počnite podlijevati sa vodom. Pirjajte tako 10-ak minuta. Začinite, posolite, popaprite i dodajte malo timijana.
  2. Pripremite mahunarke, bob i mahune. Stavite ih kuhati u ključalu vodu. Kuhajte sve skupa oko 15 minuta. Potom izvadite povrće, ocijedite i dodajte ih u tavu sa krumpirom i mrkvicama. Još malo podlijte sa maslinovim uljem, lagano promiješajte i pustite na laganoj vatri još 5 minuta.
*ja sam bobu skidala opnu, nakon što se skuhao, ali nije neophodno da to činite.


Nema komentara:

Objavi komentar