subota, 24. listopada 2015.

Speculaas vještice

Svima nam dobro znani zimski keks blagdanskog raspoloženja u ovoj varijanti malo je drugačiji. Odlučila sam pripremiti bezglutensku verziju sa rižinim brašnomu u duhu upravo nadolazećeg dana vještica. 
 

 Potrebni sastojci za speculaas:

  • 180 g rižinog brašna
  • 80 g maslaca
  • 50 g kokosovog šećera
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • pola žličice klinčića
  • pola žličice đumbira
  • prstohvat soli
  • pola vrećice praška za pecivo ili pola žličice sode
  • i još za dekoraciju, 100 g tamne čokoalde+100 ml slatkog vrhnja
 
Postupak izrade:
  1. Prosijte brašno, pa mu dodajte začine, sol i prašak za pecivo.
  2. Maslac sobne temperature miksajte dok ne postane pjenast, pa mu postepeno dodajte šećer. 
  3. U zdjelu sa maslacom dodajte suhe sastojke i umijesite tijesto. Stavite ga u hladnjak na pola sata.
  4. Pećnicu zagrijte na 200°C. Izvadite tijesto, razvaljajte ga na pobrašnjeloj podlozi na debljinu od svega nekoliko milimetara. Modlicama ili izrezivačima izrezujte kružne oblike koji će predstavljati obod, donji dio vještičjeg šešira. Keksiće pecite oko 25 minuta na temperaturi od 180°C. Budući da su ovo keksi sa rižinim brašnom potrebno je nešto više pečenja nego li u običnoj verziji sa običnim brašnom.
  5. Kada su pečeni nemojte ih odmah vaditi sa papira za pečenje, pustite ih nekoliko minuta da se ohlade. Ova količina tijesta biti će vam dovoljna za malo više od cijelog velikog pleha.
  6. Za dekoraciju ostatka vještičjeg šešira koristila sam tamni čokoladni ganache. Zakuhano slatko vrhnje prelijte sa komadićima čokolade i pomiješajte. Pustite da se ohladi u hladnjaku, pa napunite vrećicu za ukrašavanje i oblikujte ostatak šešira! :-)




Nema komentara:

Objavi komentar