subota, 8. srpnja 2017.

Ljetne galette sa marelicama i breskvama




Ove ljetne galette su baš šarmantne i po meni prednjače pred velikom pitom. Malene su, prenosive su, lagane za zamotati i ponijeti na more piknik ili neki party. Imaju veći udio hrskavog tijesta u odnosu na voće što nije slučaj sa velikom pitom i uopće ne morate čekati da se ohlade, možete ih izrezati na komade mini pita i uživati u okusima toplog voćnog kompota, a ukoliko se želite i malo rashladiti poslužite ih sa kuglicom sladoleda od vanilije. 

Potrebni sastojci:


Tijesto


Punjenje:

  • 150 g kokosovog šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • limunova korica
  • prstohvat soli
  • cca 650 g voća (marelice, breskve i trešnje)
  • 15 ml limunovog soka
  • 1 jaje za premazivanje ili chia jaje*


Bitno prije izrade (neke natuknice koje će vam uvelike će vam olašati pripremu i izradu galetta):
  • Tanjurić promjera cca 15 cm bi vam mogao dobro poslužiti kao predložak za rezanje krugova, samo ga postavite na tijesto i potom koristite rezač za pizzu kako biste odrezali krug i maknuli višak tijesta
  • čekajte do zadnjeg trenutka kako biste dodali šećer u mješvinu voća. Šećer zaista brzo izvlači sokove iz trešnja i dugog voća, pa morate raditi vrlo brzo i imati spremnu pećnicu da galette stavite odmah na pečenje
  • Voće koje vam ostane, možete uliti u gelette nakon što ih oblikujete
  • Tijesto bi trebalo biti hladno, ali ne previše. Želite da vam maslac ostane čvrst kako bi para koja se diže između njegovih slojeva dala pahuljasto tijesto. Suviše hladno tijesto može početi pucati kada krenete oblikovati tijesto. Neka tijesto bude lagano omekšalo i podatno za oblikovanje 
  • Galette trebate izvaditi odmah iz pećnice jer će sokovi koji su se karamelizirali uzrokovati da vam se papir za pečenje zalijepi




Postupak izrade:

  1. Prvo pripremite tijesto za galette. Pomiješajte vodu i mlijeko. U velikoj zdjeli prosijte sve vrste brašna, pa dodajte mljevene chia sjemenke, šećer i sol. Brašnu dodajte maslac narezan na male kockice. Umijesite tijesto rukama ili pomoću kuhinjskog robota dok se maslac ne razbije na komadiće veličine badema ili graška.
  2. Postepeno tijestu dodavajte mješavinu sa vodom. To možete raditi sa jednom žlicom kako bi se ravnomjerno rasporedila tekćina po brašnu, a ne zadržala na dnu zdjele. Umijesite prhko tijesto rukama, oblikujte ga u lopticu, umotajte u plastičnu foliju, pa ga pustite da se hladi i miruje oko 30-ak minuta.
  3. Kada se tijesto ohladilo razvaljajte ga na pobrašnjeloj podlozi u oblik kvadrata. Taj kvadrat potom razrežite na 9 jednakih kvadrata. Svaki kvadrat razvaljajte u krug veličine 16 cm i debljine oko 0,4 cm. Koristeći nož za pizzu možete lijepo odrezati tijesto u oblik kružnice. Krugove potom pospite brašnom i pustite na "odmore" 30 minuta dok vi pripremate tijesto.
  4. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  5. Krenite pripremati punjenje. U srednje velikoj zdjeli pripremite šećer. Dodajte mu limunovu koricu, vaniliju, te na kraju kukuruzno brašno i sol.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte izrezano voće. Marelice i breskve narežite na kockice, ploškice željene veličine, a trešnje samo prepolovite. Voće prelijte limunovim sokom. 
  7. Na pripremljeni papir za pečenje stavite tijesto. Trebali biste raditi vrlo brzo kako voće ne bi izgubilo previše tekućine. Voću dodajte mješavinu šećera i malo promiješajte. Podijelite mješavinu između krugova od tijesta na sredinu, ostavljajući oko 2,5 cm rubove sa svih strana prazne. 
  8. Uvinite rubove tijesta tako da ostavite 5 cm "prozorčić" u sredini, naborajte ga po želji, pa na kraju pritisnite da ga lagano poravnate. Uspite unutra još malo voća i preostalog voćnog soka koji vam je ostao na dnu zdjele. 
  9. Rubove tijesta možete lagano premazati umućenim jajetom ili za alternativu možete korstiti chia jaje. (pomiješajte jednu žlicu mljevenih chia sjemenki sa 3 žlice vode i pustite u hladnjaku na 15 minuta).
  10. Pecite galette oko 30-35 minuta dok tijesto ne bude zlatno i hrskavo, a voće unutar ne počne stvarati mjehuriće.
  11.  Ja sam ovu količinu pekla u dva puta. Dok su još vruće, izvadite ih iz pećnice na stalak za hlađenje, pustite ih da se u potpunosti ohlade, pa poslužite sladoledom ukoliko želite. Galette su najbolje na sami dan pečenja, na sobnoj temperaturi će moći izdržati 1 dan ili u hladnjaku i do 3 dana. 
*pomiješajte jednu žlicu mljevenih chia sjemenki sa 3 žlice vode i pustite u hladnjaku na 15 minuta







Nema komentara:

Objavi komentar