srijeda, 30. travnja 2014.

Mexican tortillas - šareni burrito!



Potrebo za tijesto tortilja (10 ak kom):
  • 20 g svježeg kvasca (20 g)
  • 60 ml toplog mlijeka
  • pola žličice šećera
  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g pirovog brašna
  • 1 žličica soli
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 125ml tople vode

1. Pomiješajte kvasac sa toplim mlijekom, šećerom i sa malo brašna. Ostavite na toplom da kvasac "proradi" i da se uzdigne.
2. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sol, dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i na kraju ulijte vrelu vodu. Mijesite par minuta da dobijete glatko tijesto. Ostavite ga da se udvostruči na toplom oko 20-ak min.
3. Smjesu podijelite na dva dijela, pa onda svaki dio na 5 loptica. Trebali biste dobiti od ove količine oko 10-ak većih tortilja. Po želji možete i raditi manje loptice. Svaku lopticu rastanjite valjkom na pobrašnjaloj podlozi i pecite na jako ugrijanoj tavi. Pecite na manjoj vatri ili manjoj temperaturi sa svake strane oko minutu, dvije.
4. Prije punjenja, ukoliko su vam tortilje bile u frižideru, potrebno ih je malo ugrijati na teflonskoj tavi kako prilikom slaganja nadjeva ne bi pucale. Isto tako postupite ukoliko ste tortilje držali u zamrzivaču, ali ih prvo pustite da se malo odmrznu.


Potrebno za punjenje:
  • 1 veći poriluk
  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • 1/2  konzerve pelata
  • 1 kukuruz konzerva
  • 1/2 konzerva graha
  • 3 paprike (crvena, narančasta, žuta)
  • začini po želji (sol, papar, timijan, crvena paprika)
  • malo maslinovog ulja
  • 200 g piletine
  • peršin 
  • lovorov list
  • papričica ljuta (suha)
  1. Na malo maslinovog ulja prvo pripremite piletinu. Nakon što ste je narezali na komadiće, ispecite je kratko na tavi sa obje strane. Potom je stavite sa strane na papir ili ubrus dok pripremate ostatak nadjeva za punjenje.
  2. Na tu istu takvu stavite nasjeckani poriluk i sitno narezanu mrkvicu, pa kuhajte dok poriluk i mrkvica ne omekšaju.
  3. Zatim dodajte pelate ili salsu, paprike, tikvice i lovorov list. Kada paprike malo omekšaju, u tavu dodajte grah, meso i kukuruz. Potom začinite solju, paprom, timijanom. Dodajte i ljutu papričicu i peršin. Po želji dodajte i crvene paprike, ali i ostale začine poput kurkume ili chillia ako volite ljuto.
  4. Nakon nekoliko minuta, dodajte 2 male žličice krušnih mrvica kako bi se umak malo stisnuo (ukoliko primjetite da je prerijedak). Pustite minutu dvije da kuha i tada bi veše punjenje za tortilje trebalo biti gotovo.



A sad mali gastronomski rječnik:

Tortilla («tortilja») – naziv za tijesto koje je razvaljano u tanak krug i ispečeno bez masnoće. Razlikujemo tortilje od kukuruznog brašna i tortilje od pšeničnog brašna.

Ovisno o tome

- od kakvog su brašna
- kakvim se nadjevom pune, kako se zamataju/rolaju/ presavijaju
- kako se poslužuju (peku li se, prže li se) razlikuju se:


Taco («tako») – tortilja od kukuruznog brašna, napunjena nadjevom (preklopljena na pola)

Tacquito («takito») – tortilja od kukuruznog brašna, napunjena nadjevom i čvrsto zarolana kao palačinka, kraća i tanja od «taka»

Enchilada («enčilada») – tortilja od kukuruznog brašna, premazana salsom (ili umočena u nju) pa napunjena nadjevom, lijevi i desni kraj preklopljeni preko nadjeva; tako preklopljene nadjevene tortilje složene su jedna do druge u lim za pečenje i zapečene u pećnici

Tostada («tostada») – tortilja od kukuruznog brašna, pržena u vrućem ulju da bude hrskava, (promjer im je mali, 10ak cm); budući da su hrskave, ne rolaju se, nego se poslužuju jednostavno rastvorene, a na njih je raspoređen nadjev

Burrito («burito») – tortilja od pšeničnog brašna, napunjena nadjevom i narolana (lijevi i desni kraj preklopljeni su preko sredine)

Fajita («fahita») – tortilja od pšeničnog brašna koja se ne poslužuje napunjena; uz nju se poslužuju različiti nadjevi i umaci i svatko sebi tortilju puni nadjevom, umakom i prilozima po želji i zarola ju

Chimichanga («čimičanga») – tortilja od pšeničnog brašna, napunjena nadjevom, obično narolana kao palačinka (krajevi se mogu zatvoriti pomoću čačkalica i presavinuti prema dolje da nadjev ne bi izlazio) i onda ispržena u vrućem ulju

Quesadilla («kesadilja») – upotrebljavaju se razne vrste tortilja, ovisno o regiji; tortilja se napuni nadjevom od sira (uz dodatak mesa ili povrća) pa preklopi na pola (a može se i na jednu tortilju staviti nadjev pa onda sve to poklopiti drugom tortiljom) i onda se zapeče/isprži

Nachos («načos») – zapečeni čips od tortilje


Nema komentara:

Objavi komentar