utorak, 29. travnja 2014.

Puding od prosa i čokolade


Proso je drevno sjeme, koje se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine još od neolita. Zanimanje za ovu namirnicu danas sve više raste, pogotovo među ljudima kojima se preporučuje bezglutenska dijeta jer za razliku od nekih žitarica, proso ne sadrži gluten. Sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.

E pa sad evo jednoga zaista jednostavnog recptića slatog okusa koji vam neće oduzeti puno vremena.


Što vam je potrebno za puding:
  • 150 g prosa
  • 0,5 l sojinog mlijeka
  • 0,5 l vode
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice kaka
  • 60 g gorke čokolade
  • sok od 1 veće naranče
Postupak izrade:

Zakuhajte vodu i sojino mlijeko sa medom. Nakon toga smanjite vatru na najmanje, dodajte proso (kojeg ste prethodno dobro isprali u hladnoj vodi) i kuhajte na laganoj vatri oko 45 min. Proso bi trebalo biti prekuhano. Izmiksajte ga mikserom i u prekuhalu smjesu sa vodom, sojinim mlijekom i prosom, dodajte čokoladu, kakao i sok od jedne cijeđene naranče. Cijelu smjesu vratite na vatru i kuhajte još nekoliko minuta. Izlijte u kalupe po želji i pustite puding da se dobro ohladi u frižideru. Ova količina je dovoljna za 5 velikih zdjelica, tako da možete i prepoloviti količine ako želite manje pudinga.



1 komentar: