srijeda, 9. travnja 2014.

Reform torticaa


Ovo je jedna od onih torta koju sam "morala" naučiti raditi jer nisam nikad do sada. Reform torta je klasik tradicionalne europske kuhinje, neodoljiva kremasta torta koja se sastoji od najfinije čokoladne kreme, te hrskavih kora od oraha koje krckaju pod zubima.

Potrebni sastojci za kore:
  •  10 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 250 g mljevenih oraha/badema (ja sam stavila 200 g oraha i ostatak badema koje nisam blanširala već samo samljela)
 Potrebni sastojci za kremu:
  • 10 žumanjaka
  • 190 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 70 g čokolade za kuhanje
Potrebno za glazuru:
  • 0,1 dcl mijeka
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • 30 g maslaca
  • 100 g čokoalde za kuhanje


Postupak izrade:
  1. Prvo pripremite smjesu za biskvit. Upalite peć na 200°C.  Bjelanjke umutite (cca 2 min) ,pa im dodajte šećer nakon čega ćete miksati još 1,5 min. U smjesu dodajte mješavinu oraha i badema, te lagano promiješajte. Smjesu izlijte na lim od pećnice na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ja sam koru pekla oko 25 min na 200°C.
  2. Nakon što je kora pečena, izvadite je iz peći i ostavite da se osuši. Tek kasnije ćete koru presijeći na 4 dijela, gledajući da to radite po dužoj stranici biskvita. 
  3. Dok se biskvit hladi pripremite kremu. Odvojene žumanjke morate kuhati na pari. Prije toga, pripremite smjesu koju ćete kuhati na pari - žumanjke umiješajte sa šećerom i mikserom mutite smjesu oko 1 min. Tada smjesu prebacite na paru (znači u jednu posudu stavite vodu, a u drugu, manju, pripremljenu smjesu) i miješajte sve kuhačom dok se smjesa ne zgusne dovoljno, poput jako gustog meda. To ne bi trebalo trajati oko 17 ak min. Na kraju, maknite smjesu sa pare i umješajte maslac i čokoladu, te kratko miješajte miskerom. Kremu ostavite da se ohladi kako bi postala dovoljno gusta za razmazivanje (ne bi trebala curiti prilikom razmazivanja).
  4. Nakon što ste kore isjekli na 4 trake (bez odvajanja masnog papira), možete krenuti sa mazanjem prve kore na kojoj ste sa donje strane ostavili masni papir. Ponovite postupak sa ostalim korama, dok zadnju ne premazujete.
  5. Torticu stavite u hladnjak kako bi se sve ravnomjerno stisnulo, kako krema ne bi kliznula što se često zna desiti kod duguljastih torti, te kako biste imali lijepi presjek kod rezanja, nakon što je odlediti kod posluživanja. :-)
  6. Zaleđenu torticu izvadite, poravnajte krajeve i prelijte sa pripremljenom glazurom i ukrasite po želji orasima ako želite.
  7. Uživajte uz šalicu kave i goste kojima ćete se pohvaliti svojim remek dijelom!



Nema komentara:

Objavi komentar