četvrtak, 15. svibnja 2014.

Pita od jagoda i vanilije




Potrebni sastojci za tijesto:
  •  200 g brašna (pirovo+integralno)
  • 90 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 i pol žlica meda
  • žličica praška za pecivo

Potrebni sastojci za kremu:
  • 1 i pol puding od vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 1 žličica arome vanilije

Potrebni sastojci za dekoraciju:
  • 300 g svježih jagoda
  • po želji domaći džem od jagoda



Postupak izrade:
  1. Umiješajte sve sastojke za tijesto, te ga pustite da se ohladi u frižideru oko 30 minuta.
  2. Upalite peć na 160°C.
  3. Krenite pripremati kremu. Od 300 ml mlijeka oduzmite par većih žlica, pa ih razmutite sa pudingom. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i pustite da zakuha. Kada mlijeko zakuha dodajte razmućeni puding, jednu žlicu meda, žličicu arome vanilije i kuhajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne dovoljno. Puding ostavite sa strane da se dobro ohladi i prekrijte ga sa prozirnom folijom kako se ne bi na površini napravila korica. Istucite slatko vrhnje, pa ga umiješajte lagano u puding, ali tek kada se dobro ohladi.
  4. Keramičku posudu ili kalup (ovisno gdje ćete peći pitu - ja sam radila u keramičkoj posudi promjera 24 cm, ali ova količina kreme i tijesta je dovoljna i za kalup promjera 26 cm) premažite maslacem i na dno stavite masni papir. Razvaljajte tijesto, pa ga prebacite u kalup, izbodite vilicom i pecite u ugrijanoj pećnici 20 do 25 minuta.
  5. Kada je tijesto gotovo i pečeno, premažite ga ukoliko želite domaćim džemom od jagoda (ja sam koristila svoj friško napravljen) i kremom od vanilije, pa na vrh posložite izrezane jagode na ploške! U slast! :))





Nema komentara:

Objavi komentar