ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Torta - "Proljeće je...!"

Meni idealna kombinacija slatko-kiselog, pjenušave kremice i laganog biskvita od oraha koji se odlično uklopio u ovu veselu proljetnu kombinaciju pirea od jagoda, kokosovog mlijeka i vanilije. Pa da krenem sa receptom. 
Za biskvit od oraha vam je potrebno:
  • 6 bjelanjaka
  • 25 dkg oraha
  • 100 g šećera
  • 3 žlice oštrog brašna

Za kremu od kokosa i vanilije:
  • 0,5 dcl kokosovog mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 90 g gustina
  • 80 g šećera
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 2 žlice likera od jaja ili ruma

Za kremu od jagoda:
  • 0,7 dcl pirea od jagoda
  • 70 g gustina
  • 2 žlice meda ili 3 žlice agava sirupa
  • 1 žličica arome vanilije
  • 40 g maslaca

Za natopiti biskvit:
  • malo kokosvog mlijeka

Dekoracija po želji i inspiraciji..



 Postupak izrade:
  1. Prvo pripremite biskvit. Orahe isjeckajte na sitno sitno, samo 5 dkg oraha izmiksajte u brašno. Meni osobno je biskvit puno bolji nego li kada su orasi potpuno mljeveni. Istucite posebo bjelanjke, pa dodajte šećer, orahe i na kraju 3 žlice brašna. Kalup za tortu (24 cm) obložite papirom za pečenje, pa izlijte smjesu. Pecite biskvit na 170°C oko 25 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela i pustite da se ohladi.
  2.  Za kremu od kokosa i vanilije, razmutite škrobno brašno (gustin) sa šećerom, likerom, i prethodno    izmikasnim jajima. Od 0,5 dcl kokosovog mlijeka uzmite 3 žlice mlijeka, pa promiješajte sa smjesom. Ostatak mlijeka stavite kuhati na laganu vatru i pustite da zakuha, pa dodajte smjesu sa gustinom i miješajte još nekoliko minuta dok ne postane dovoljno gusta. Kremu pokrite prozirnom folijom i pustite sa strane da se dobro ohladi. Dodajte 1 dcl umućenog slatkog vrhnja kada je hladna.
  3. Kokosovo mlijeko možete vrlo lako napraviti sami. U dućanima je jako skupo, a ovo koje sam probala sama napraviti je puno ukusnije od onoga u trgovinama :)) Na litru vode stavite oko 200 do 250 g kokosovog brašna. Možete i više po želji, vidjeti ćete s vremenom ako budete eksperimentirali. Vodu zakuhajte, potom umiješajte kokosovo brašno i pustite da još kuha oko 5 min. Maknite sa vatre i izblendajte u blenderu ili mikseru. Na kraju procijedite kroz sitno sito ili jutenu vrećicu. Možete za okus dodati 1 vanilin šećer, žličicu meda ili agavinog sirupa. Od litre vode dobiti ćete oko 0,9 dcl gotovog mlijeka jer kokos popije dio vode.
  4. Za kremu od jagoda izmiksajte očišćene jagode u pire. Jedan manji dio pirea razmutite sa škrobnim brašnom, šećerom i vanilijom. Ostatak pirea zagrijte na laganoj vatri, pa umutite gustin i zakuhajte u gustu kremu. Kada se krema dobro ohladi umiješajte maslac.
  5. Posložite tortu. Red biskvita, natopite ga mlijekom, pa premažite kremom od jagoda i stavite na 5 minuta u frižider da očvrsne. Potom izvadite tortu, na kremu od jagoda stavite kremu od kokosa i vanilije, pa poklopite drugim biskvitom i ponovite postupak. 
  6. Za dekoraciju, ja sam koristila jagode utopljene u čokoladi, malo bijele čokolade za tekst, čokoladnu glazuru kojom sa prelila tortu (100 g čokolade + 3 žlice ulja) i malo ganache kreme kojom sam premazala bočni dio torte ( zakuhano slatko vrhnje + čokolada po želji). Na kraju sam po torti istisnula male "pupoljčiće" od obične šlag kreme koju sam posipala sa malo čokoladnih mrvica.










    2 komentara: