srijeda, 14. svibnja 2014.

Torta od čokolade i naranče



Potrebni sastojci za biskvit od čokolade:
  • 2 jaja
  • 2 žlice kakaa
  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • pola šalice šećera
  • pola šalice mlijeka

Potrebni sastojci za kremu od naranče:
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 ml soka od naranče
  • korica naranče
  • 2 žlice maslaca
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • pola vrećice male želatine

Potrebni sastojci za žele od naranče:
  • 4 žlice gustina
  • 2 žlice meda
  • 4 dcl cijeđenog soka od naranče

Za dekoraciju:
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Postupak izrade:
  1. Za biskvit, na pari otopite maslac i čokoladu, pa dodajte šećer na kraju. Sve se treba istopiti. Zatim izmiksajte pjenasto jaja, te im dodajte otopljenu čokoladu sa maslacem i šećerom. Na kraju dodajte brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Ovaj biskvit pecite u kalupu promjera 26 cm, cca 20 min na 190°. 
  2. Za kremu od naranče pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. U smjesu dodajte koricu i sok od cijeđene naranče. Kremu kuhajte na laganoj vatri dok se polako ne zgusne neprestano miješajući. Možda je bolje ovu kremu kuhati na pari (u dvije zdjele) kako biste bili sigurni da vam neće zagoriti. Kada je krema dovoljno gusta maknite je sa vatre i dodajte joj maslac i pomiješajte. Pustite da se krema jako dobro ohladi, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputstvima na vrećici i pripremite 2 dcl slatkog vrhnja. Kada je krema hladna umiješajte tučeno slatko vrhnje i rastopljenu želatinu. Želatinu čak i ne morate izrađivati za ovu kremu jer će ona biti dovoljno gusta i kompaktna bez želea i moći će se lijepo premazivati preko biskvita.
  3.  Za žele od naranče, odvojite 4 žlice soka od naranče, te ga pomiješajte sa gustinom. Ostatak soka vratite na laganu vatru i pustite da prokuha. Nakon što sok prokuha, umiješajte razmućeni gustin i med. Kuhajte samo nekoliko minuta dok ne primjetite da je dovoljne gustine. Pustite da se žele ohladi.
  4. Kada su se sve kreme i biskvit ohladili posložite tortu :)) Na biskvit prvo slažete kremu od naranče, pa žele od naranče. Nakon toga, za dekoraciju tortu obložite tučenim slatkim vrhnjem po želji. Ja sam svoju cijelu premazala šlagom i pustila da se ohladi u frižideru. Tek sam je sutradan prelila čokoladnom glazurom i ukrasila jednostavno iscrtanim čokoladnim spiralama.  
  5. I torta je svih oduševila, postupak izrade je malo kompliciraniji i zahtjeva više vremena, ali kada jednom završite možete uživati u ljepoti i slatkoći svojeg umjetničkog djela. :))




Nema komentara:

Objavi komentar