ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Veseli krekeri



 Veseli krekeri! Zaista, napravljeni su isključivo od cjelovitih namirnica, bez glutena i vegani ih mogu jesti. Puni su proteina, vlakana, minerala i zdravih masnoća. I jaku su ukusni, stvarno! Glavni sastojci su crna riža, quinoa i lan.

Crna riža spada u kategoriju najmanje obrađenih, zbog čega je jako hranjiva, a sadrži i vitamin E. Samo jedna šalica crne riže osigurati će vam 88% dnevnih potreba za manganom.

Quinoa spada u kategoriju pseudožitarica bez glutena, energetska bomba, bogata je vlaknima i proteinima sa niskim sadržajem masti, te se smatra prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina.

Sjeme lana ima veliki sadržaj vlakana što pogoduje probavi. Kad lan otopimo u vodi, sjeme stvori tzv. sluzavi gel koji se ponaša kao vezivo i može poboljšati crijevnu apsorpciju hranjivih tvari.






Sastojci za krekere (tijesto):
  • 2 šalice kuhane smeđe riže
  •   2 šalice kuhane quinoe ( na jednu šalicu quinoe dodajte 2 do 2 i pol šalice vode - kuha se oko 20-ak minuta)
  •   2/3 šalice tostiranog sezama
  •   ½ šalice lana
  • malo soli
  • 2 žlice maslinovog ulja


Postupak izrade:
  1. Lan natopite sa pola šalice vode i pustite sa strane najmanje 20 minuta.
  2. U teflonskoj tavi tostiraje sezam na srednje jakoj vatri.
  3.  U blender stavite kuhanu crnu rižu, quinou, natopljeni lan, sol, maslinovo ulje i na kraju tostirani sezam. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu, poput tjesta.Ako je smjesa prekruta dodajte žlicu vode.
  4. Zagrijte pećnicu na 180°C. 
  5. Na masni papir izvadite komad tjesta koju ćete izraditi. Po želji, u tijesto dodajte željene začine, orašaste plodove, povrće ili začinsko bilje i ponovo umijesite. Ja sam radila dvije kombinacije, u jednoj sam koristila bučine sjemenke, a u drugoj chia sjemnke. Zatim na vrh tijesta stavite još jedan masni papir kako biste ga lakše razvaljali na tanku ploču. Nakon valjanja do željene debljine, izrežite tijesto na rombove ili željene oblike.
  6. Pecite na 185° C oko 35 minuta ilidok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi. 



A možete dodati još svašta nešto:
  • sve orašasti plodove i sjemenke
  • sjemenke bundeve
  • chia sjemenke
  • orahe
  • bademe
  • češnjak u prahu
  • pariku
  • curry
  •  cimet
  • ružmarin
  • masline
  • sušene rajčice
  • kapare 










2 komentara: