utorak, 29. srpnja 2014.

Štrudla od tikvica


 Mnogi često pogrešno misle da se uz pripremu jela sa tikvicama vežu samo slana jela, nabujci, pite ili razni prilozi. Da tome nije tako, uvjerila me već odavno moja "dalmatinska" baka koja mi je spremila ovu divnu štrudlu koja je zasjenila sve druge do tada.


Potrebno za tijesto:

• 500 g glatkog brašna Tip 550
• 3 dl mlake vode
• 5 VŽ ulja
• 1 MŽ soli
Postupak izrade:
  1. Od vode, brašna ulja i soli zamjesite glatko tijesto. Tijesto za pitu zamjesite prvo mikserom, a poslije rukama, čim ga duže mijesite rukama, biti će elastičnije i lakše će se razvlačiti.
  2.  Pripremljeno tijesto namažite uljem, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite na hladnom (u frižideru) nekoliko sati da se odmori. Tijesto za savijaču podijelite u dva dijela da vam bude lakše razvlačiti ga (tako ja radim na ovu količinu brašna) i stavite ga na stolnjak kojeg ste posipali brašnom.
  3. Prvo razvaljajte tijesto valjkom. Nakon toga, možete u sredini pritisnuti rukom, a sa drugom ga primiti za rub i povlačiti prema sebi. Kada dođete do točke da se tijesto na ovaj način više ne može širiti, podvucite ruku pod tijesto i sa raširenim dlanom, kao da ga  milujete, lagano vucite prema sebi. Drugom rukom samo pridržavajte tijesto da se ne preklopi. Došavši do kraja, samo lagano rukama izvucite rubove i višak tijesta odrežite. 
  4. Tijesto ne bi trebalo biti biti deblje od pola milimetra. Tijesto je poželjno ostaviti barem 30 ak min da se posuši nakon razvlačenja.  

 Potrebno za nadjev:

  • cca 800 g naribanih tikvica
  • 2 velike žlice meda
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g svježeg posnog sira
  • malo krušnih mrvica za posipanje kora 
  • po želji šećer u prahu za posluživanje
  • malo ulja i mlijeka za premazivanje kora tokom pečenja
Postupak izrade:
  1. Izribajte tikvice i ocijedite ih dobro od suvišne vode.
  2. Pećnicu ugrijte na 180 °C. 
  3. U dubljoj zdjeli kuhačom ili žlicom pomiješajte ocijeđene tikvice sa svježim sirom medom i vanilin šećerom.
  4. Kore možete prije nadjevanja posuti žlicom krušnih mrvica. Nakon toga pravilno rasporedite nadjev po prvoj trećini kore. Zarolajte štrudle, počevši od rubova koje ćete saviti prema unutra i time ih zatvoriti, kako nadjev ne bi curio tijekom pečenja. 
  5. Veliki pleh za pečenje obložite pek papirom. Posložite štrudle, te ih kistićem premažite smjesom ulja i mlijeka odozgo prije pečenja, te još jednom na polovici pečenja.
  6. Štrudle pecite oko 45-ak minuta. 
  7. Prije posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar