utorak, 8. srpnja 2014.

Zemlja se smije preko svoga cvijeća!


Kratka priča kroz slike i ponešto teksta u našem malom vrtu :)) Što smo sve sadili i što beremo..

“Priroda je zamislila da nam ne treba velika oprema kako bismo sretno živjeli; svatko od nas sposoban je sam stvarati svoju sreću. Izvanjske stvari nisu važne… Sve što je najbolje za čovjeka leži izvan moći drugog čovjeka.” Lucius Annaeus Seneca


Blitva - izdašno, skromno lisnato povrće koje uspijeva fantastično! Mjesecima iznova može davati svoje plodne listove. Može se sijati i nekoliko puta tokom cijele sezone. U TOP 5 mojeg omiljenog proljetno - ljetnog povrća!





Salata - Također jedno od meni omiljenog povrća. Zahvaljujući velikom izboru sorti, od proljetnih, ljetnih, pa sve do zimskih, salatu se može uzgajati od proljeća, pa sve do sredine jeseni.



Tikvice, buće ili bundeve - sve su to sinonimi za istu vrstu plodovitog povrća. Rastu samo u toplim mjesecima, pa uzgoj počinje tek početkom svibnja ili travnja u mediternskom području. Zahtjevaju mnogo mjesta, pa ih treba uzgajati izvan povrtnjaka na sunčanom mjestu. Budući da su jako lijepe slobodno ih možete koristiti kao ukrasne biljke. Beru se kada dosegnu dužinu od 10-ak cm, ako ih ostavite duže, razvijaju se u pune veličine tikve. Redovita berba mladih tivica stimulira novu cvatnju. Kombinacija u kulinarstvu je zaista mnogo i samo vas mašta može ograničavati. :))






Kukuruz 



Bob - se uzgaja zbog sjemena i zbog mahuna. Meni su draža zrna boba. Ova mahunarka je najotpornija od svih, te može bez problema podnijeti mraz. Bob je u prehrani kao i ostale mahunarke odličan izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina. Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na malinovom ulju uz dodatak mladog luka ili češnjaka kao samostalni obrok, salatu ili prilog. Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama, pecoino sirom i rajčicom.  Ja ga ipak najviše volim pipremati kao salatu ili u povrtnim maštricama. Dobra ideja je i pire od boba, sa zapečenim češnjakom, uz dodatak vrhnja i maslinova ulja.






 

Kapula


Cikla - spada u grupu korijanstog povrća iako je botanički više sličnija blitvi. Može se uzgojiti iz presadnica i podložna je pikiranju. Prorjeđivanje je nužno jer se iz svake presadnice razvije uvijek nekoliko biljčica. Njezina prednost je da se može brati u bilo kojoj fazi rasta, što ovisi o vašim potrebama. Mi je pripremamo na salatu. Mlada cikla na salatu je jako jako slasna. 





Rajčice/Pomidori/Paradajzi - čvrsto drže drugo mjesto u Top 5 mojeg najdražeg ljetnog povrća. Botanički spadaju, poput tikvica, krastavaca i paprika u red plodovitog povrća. Rajčica je tropskog podrijetla, pa može rasti samo u toplim mjesecima. Njega rajčica odnosi se i na oblikovanje biljaka (osim prskanja mješavinom mlijeka i vode u omjeru 1:10 u svrhu suzbijanja gljivičnih oboljenja) što podrazumijeva uklanjanje grana nakon što narastu na dužinu do 5 cm. Rajčicama se uvijek ostavlja jedna do dvije grane jer imaju tendenciju rasta u grm i kao takve donose puno sitnijih plodova koji će dozrijevati kasnije.




Krastavci


 
Raštika - spada u red kupusnjača, zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba. Budući da stvara dosta lišća, voli tlo bogato organskom tvari i hranjivom osobito dušikom. Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima skupine B, A i C, mineralima i sadrži puno folne kiseline. Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. Samo neke od ideja za pripremu raštike su npr. raštika na lešo (nešto poput blitve na padelu, uz dodatak maslinova ulja), varivo ili maneštrica..



Mahune - broj 1 mojeg omiljenog povrća u ljetno doba. Obožavam ih na sve načine. Najviše kao mahune na salatu, uz dodatak mlade kapulice, krumpira i mrkvice. Povrtna maneštra od mahuna je također pun pogodak. Mahunarke imaju sposobnost da fiksiraju dušik iz zraka i zbog toga su podatne za gotovo svako tlo i vrt. Neke su sorte niske, neke visoke, neke žute, zelene ili ljubičaste mahune. Trenutak berbe, kada je o mahunama riječ, prepoznaje se kada je zrno u njima još malo, jer su tada krhke i bez konaca. Ostanu li duže, najbolje je prepustiti ih zrenju, pa kada se osuše, izvaditi sjeme i spremiti za sjetvu u sljedećoj sezoni. Tako dugo dok je grah suh može se upotrijebiti za prehranu (cca jednu godinu).





Peršin


Stevia - biljka rodom iz Južne Amerike, vrlo je tražena diljem svijeta zbog svoje ljekovitosti, ali i zbog slatkog okusa. Posušeno lišće stevije 40 puta je slađe od šećera, a ekstrakti stevije čak 200 do 400 puta slađi od šećera. Stevija sadrži 0 kalorija, 0 grama ugljikohidrata s glikemijskim indeksom 0. Stevija je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripremu kolača).






Nema komentara:

Objavi komentar