utorak, 5. kolovoza 2014.

Knedle sa šljivama

 Tko nije probao knedle sa šljivama?

Potrebni sastojci za oko 12 knedli:
Za tijesto  
  • oko 400 g krompira, tj. 350 g kuhanog i očišćenog 
  •  prstohvat soli
  • 1 jaje
  • jedna mala žličica ulja
  • 150 g brašna
Za prezle
  • 150 g prezli
  • 60 g smeđeg šećera
  •  50 g maslaca
  • cimet po želji
I šljive..
  • 10 ak šljiva (ja sam stavljala po pola)

Postupak izrade:

  1.  Prvo pripremite prezle. U većoj tavi otopite maslac, pa mu dodajte prezle i pržite ih dok malo ne potamne. Na kraju dodajte smeđi šećer i dobro pomiešajte, pa pustite sa strane da se ohladi.
  2. Krumpir skuhajte u ljusci, pa ga ogulite i ispasirajte ručno. Pustite ga da se ohladi. Krumpiru dodajte jaje, maslinovo ulje i sol te na kraju brašno. Umijesite tijesto.  
  3.  Tijesto razvaljajte na pravokutnik oblika 20x35 cm, pa razrežite na 12 djelova kako biste dobili kvadratiće podjednake veličine. Na svaki stavljajte po jednu šljivu (ja imam običaj stavljati polovicu), i formirajte ih u kuglicu.
  4. U vrućoj zdjeli zakuhajte vodu do vrenja, pa potom stavite kuhati knedle. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još otprilike 5 min na laganijoj vatri.
  5. Izvadite knedle iz vrele vode, pa ih obilno uvaljajte u prezle sa svih strana. Po želji pospite cimetom! U slast! :-)




Nema komentara:

Objavi komentar