nedjelja, 10. kolovoza 2014.

Granola iz kućne radinosti


Sami sebi možete pripremiti zdrav doručak, domaći müsli ili granolu (kombinacija zapečenih zobenih pahuljica i orašastih plodova). Granolu za doručak možete jesti u bezbroj kominacija i pritome biti maštoviti. Ovakav doručak je nutritivno bogat upravo zbog ugljikohidrata iz zobenih pahuljica, sladak zbog šećera iz meda i ukusan zbog slasnog omjera orašastih plodova koje sami birate. I pritome vam dugo osigurava potrebnu energiju. Hrskavu granolu možete kombinirati sa sojinim, zobenim, bademovim ili pak kokosovim mlijekom, hrskavce možete utopiti u jogurt uz dodatak nekog sezonskog voća i banane koja se idealno slaže sa okusima granole.


Potrebni sastojci:
  • 200 g sitnih zobenih pahuljica
  • 50 g badema
  • 25 g lješnjaka
  • 25 g oraha
  • 100 g kokosovog brašna
  • 100 g sjemenki suncokreta i usitnjenih sjemenki lana
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • mahuna vanilije
  • 3 žlice agava sirupa ili meda
  • 2 žlice kokosovog ulja u čvrstom stanju
  •  100 g nasjeckanih sušenih marelica, grožđica, brusnica, smokve - po želji (poslije pečenja)


Postupak izrade:
  1. Bademe, orahe  i lješnjake isjeckajte na komadiće, pa izmješajte sve sastojke osim kokosovog ulja i agave. Kokosovo ulje i agavin sirup zagrijte na laganoj vatri, te tako otopljene dodajte ostalim suhim sastojcima i dobro promiješajte. 
  2. Smjesu rasporedite na veliki crni pleh iz pećnice koji ste obložili pek papirom. 
  3. Pecite na 150 °C oko 40 min ili dok dok ne požuti. Tokom pečenja promiješajte granolu, te ponovite još jedan put. 
  4. Smjesu izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi, pa umiješajte sušeno voće po želji. Ja sam stavila suho grožđe i brusnice.
  5.  Čuvajte u staklenkama ili limenim kutijama dok ne potošite :-)





Nema komentara:

Objavi komentar