četvrtak, 30. listopada 2014.

Jednostavan kolač od jabuka

Ovaj kolač je uvijek IN! Vjerovatno ga je većina od vas isprobala, ali kao što rekoh brzina njegove pripreme i fantastičan okus nikada ne izlaze iz mode. Pogotovo kada imate domaćih jabuka u ove divne jesenje dane.
Potrebni sastojci:

  •   oko 1 kg jabuka
  •   8 dcl vode
  •   6 žlica  šećera ili 100 g meda
  •  2 vrećice pudinga od vanilije (ukupno 80 g)
  •  pola žličice cimeta
  •  2 kutije Petit Beurre keksa (400 g)
  •  250 ml slatkog vrhnja 

Postupak izrade:
  1. Jabuke operite i ogulite, pa ih izrežite na kockice. Stavite ih kuhati u 8 dcl vode sa šećerom. Jabuke kuhajte oko 15-ak minuta. Kada su gotove, ocijedite ih i ostavite da se ohlade, a vodu koju ste ocijedili ostavite sa strane.
  2.  Jabuke zatim izradite u pire štapnim mikserom.
  3. Od vode u kojoj su se kuhale jabuke oduzmite 10 žlica i pomiješajte ih sa 2 pudinga od vanilije. Vodu ponovo zakuhajte, pa kad zavri dodajte smjesu od pudinga i kuhajte dok ne postane gusto.
  4. Na samome kraju dodajte pire od jabuka i sve još dvije minute kuhajte na laganoj vatri i dobro promiješajte.
  5. Sada možete krenuti sa slaganjem kolača. U posudu za pečenje slažete red keksa, pa red smjese od jabuka, pa opet red keksa i red jabuka, a na kraju red keksa. Neke kekse slobodno prelomite i prilagodite da prekrijete dno posude.
  6. Nakon što ste kolač posložili ostavite ga da se dobro ohladi. Na kraju ga premažite sa vrhnjem za šlag (možda najbolje sutradan kada keksi upiju smjesu od pudinga i jabuka i kada se ona dobro poveže).
  7. U slast!



Nema komentara:

Objavi komentar