četvrtak, 30. listopada 2014.

Njoki od butternut bundeve


Bundeva je namirnica zaista široke primjene u kulinarstvu. Meso bundeve bogato je antioksidasima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Njezine sjemenke sadrže Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, te se ističu  visokim udjelom proteina, te obiljem minerala, osobito fosfora, magnezija i mangana, a nije zanemariv niti udio cinka, željeza i bakra. Bundevu se može spremiti na bezbroj načina i pritom napraviti vrhunska jela što okusom, izgledom ili mirisom. Njoki, topla bučnica, mirisna juha, rižot ili veseli narančasti cupcakes samo su neka od jela koja se mogu naći u mojoj kuhinji. Evo što vam je sve potrebno za njoke.

Potrebno za njoke (porcija za dvije osobe):
  • 300 g pirea od bundeve (za pire koristim Butternut bundevu)
  • 150 g pirovog brašna
  • 1 jaje
  • sol

Bundevu prepolovite na pola i očistite. Pecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na cca 220°C oko 25 minuta dok meso ne omekša. Izdubite meso žlicom, pa ga zgnječite ili usitnite štapnim mikserom. Dobiveni pire dobro ocijedite ili propasirajte kroz jutenu vrećicu kako biste se riješili viška tekućine. Ako ne želite iskoristiti cijeli pire za njoke, slobodno ostatak spremite u hladnjak. Može vam poslužiti kroz sljedećih tjedan dana za juhu, muffine ili neki drugi kolačić. Nakon što se pire dobro ohladio, umiješajte sol, jedno jaje i brašna (koliko tijesto traži). Ja sam se trudila dobro ocijediti pire tako da mi "popije" manje brašna. Dobro umijesite tijesto, pa izvaljajte valjke, te režite komadiće koje oblikujete rukama ili ako želite da vam njoki budu i vizualno lijepi, vilicom (kao ovi moji sa slike). Ovako pripremljene njoke možete zamrznuti, pa nakon što se odlede kuhati u kipućoj slanoj vodi oko 5 min ili dok ne isplivaju na površinu.





Nema komentara:

Objavi komentar