utorak, 17. ožujka 2015.

Bezglutenski vegan zobeni keksi sa jabukom

 Ovi keksi mogu dugo stajati na zatvorenom i čuvati svježinu. Jako su ukusni i nisu slatki, nešto između slanoga prema slatkome. Po prvi puta sam koristila konjak brašno firme Moja natura i prezadovoljna sam postignutim.

 Za dobivanje savršene teksture tijesta kod pečenja dovoljno je umiješati po jednu čajnu žlicu konjac brašna. U prehrambenoj i pekarskoj industriji brašno konjaca najčešće koriste kao sirovinu ili kao aditiv kod pripremanja kruhova i kolača. Osim toga se koristi za pripremu pudinga, želea, zgušnjavanje hrane, te proizvodnju tjestenina. Konjac brašno ili po drugom nazivu konjac-glukomanan priprema se od korijena Amorphophallusa i isto kao u slučaju brojnih  nepoznatih biljki, ova je biljka već odavno uvrštena među omiljene sirovine dalekoistočne kuhinje.  Glavna  komponenta mu je glukomanan, čije molekule mogu apsorbirati tristo puta više od svoje vlastite mase. Kapacitet vezivanja vode u ravnom je omjeru s kvalitetom brašna: čim je bolja kvaliteta brašna, tim više vode može vezati. Evo recepta:


Potrebno za kekse:

Suhi sastojci:
  •  200 zobenog brašna bez glutena
  • 200 g rižinog brašna
  • prstohvat soli
  • jedna velika žlica konjac brašna
Mokri sastojci:
  • 70 g kokosovog ulja sobne temperature
  • 2 žlice maslaca od badema
  • 2 naribane jabuke
  • 2 dcl vode (ili po potrebi, koliko vam pita tijesto)
  
Postupak izrade:
  1. Zagrijte pećnicu na 250°C.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, zatim dodajte kokosovo ulje narezano na kockice (nemojte ga topiti na vatri) i maslac od badema. Sve umiješajte kako biste dobili glatko tijesto. 
  3. Dodajte vodu i naribane jabuke. Ako vam se čini da je tijesto previše suho dodajte još vode. Umijesite tijesto i pustite ga da odstoji 30 minuta.
  4.  Formirajte tijesto pomoću željeznih modlica ili ručno u kuglice koje ćete pritisnuti, pa dobiti željeni oblik kolačića. Ja sam koristila kalupe promjera cca 3 cm.
  5. Kekse pecite 25 - 30 min ovisno o pećnici na 200°C.

    Nema komentara:

    Objavi komentar