petak, 28. kolovoza 2015.

Moja bučnica

Inflacija bundeva i tikvi svakakvih oblika u našem vrtu! Ovih dana na meniju je muškatna tikva, butternut i bučnica! Moja moderna verzije bučnice, slatka, grožđice, cimet, med.....ispod recept!

Potrebni sastojci za bučnicu:

  • jedan paket kora od lisnatog tijesta (cca 400-450 g)
  • 800 g - 1 kg muškatne bundeve (butternut)
  • 1 žlica šećera ili meda
  • 3 jaja
  • 1 velika žlica meda
  • 100 g grožđica
  • 180 g kiselog vrhnja
  • cimet
  • malo maslacaza premazivanje posude

Postupak izrade:

  1. Bundevu ogulite, izvadite sjemenke, operite, pa naribajte. Stavite je u dublju posudu, dodajte joj žlicu šećera ili meda i pustite najmanje pola sata kako bi otpustila višak vode.
  2. Upalite pećnicu na 200°C, pa pripremite dio nadjeva.
  3. U zdjeli pomiješajte lagano pjenjačom 3 jaja, kiselo vrhnje i med. Ostavite si u maloj posudici sa strane oko 0,5 dcl samo ovog nadjeva, bez bundeve. Sa time ćete kasnije preliti zadnju koru bučnice.
  4. Kada je bundeva pustila višak vode, dobro je ocijedite rukama i dodajte smjesi za nadjev. Sve pomiješajte, pa smjesi dodajte grožđice i cimeta po želji.
  5. Sada možete krenuti sa slaganjem vaše bučnice. Ovaj puta sam se radi jednostavnije pripreme i nedostataka vremena odlučila za kupovne kore. I ispalo je također odlično. Ukoliko se odlučite raditi sami, recept za VUČENO tijesto imate na stranici, pa pogledajte. U tom slučaju samo rasporedite cijelu količinu nadjeva preko tijesta i zarolajte. Sa kupovnim korama je puno jednostavnije. Ja sam u posudu (dimenzija cca 25x18, ali možete koristiti i onu klasičnu za kolače većih dimanzija) prethodno premazanu maslacem naizmjenično slagala kore lisnatog tijesta. Na dno stavite dvije kore, pa rubove lagano zavrnete preko ruba posude, kako biste bili sigurni da nadjev neće iscuriti vani. Zatim slažete nadjev, pa ga prekrijete sa lagano zgužvanim listom tijesta i tako do kraja nadjeva ili kako više volite. Meni je ostalo još dvije kore koje nisam stavila jer nisam imala više nadjeva, ali ispalo je taman. 
  6. Bučnicu pecite na 200°C 40 minuta ili dok se površina lagano ne zarumeni. Ako vam se čini da prejako zagara sa gornje strane, prekrijte je tokom pečenja aluminijskom folijom. kada se ohladi razrežete. Divna je! 


Broj komentara: 6: