srijeda, 16. rujna 2015.

Coko puding od chia sjemenkiPotrebni sastojci za puding (za dvije osobe):

 • 100 g chia sjemenki
 • 3 žlice kakao praha
 • 1 dcl bademovog/kokosovog/zobenog/sojinog mlijeka
 • 1 dcl vode
 • 16 kom datulja (namočenih u vodi 20 min)
 • voće po želji za serviranje (ja sam koristila borovnice, kupine, ribizl, goji bobice)
 • ostalo (goji bobice, kakao zrnca, kokos)

Postupak izrade:

 1. Datulje namočite u vodi najmanje 20-ak minuta.
 2.  U blender potom stavite chia sjemenke, mlijeko, vodu, datulje i kakao. Sve izblendajte do kremaste strukture.
 3. Smjesu raspodjeljelite u dvije zdjelice i stavite u hladnjak na hlađenje kako bi chia sjemenke počele djelovati odnosno vezale na sebe vodu.*
 4. Poslužite uz omiljeno voće i super bobice.*Kako bi se iskoristila njihova hidratantna svojstva Chia sjemenke se preporučuje natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta. Nakon namakanja postoji bezbroj načina upotrebe; mogu nadopuniti većinu tradicionalnih jela, zatim pahuljice, palačinke, salate, razne kolače, ali i juhe, sendviče ili umake. Uspješna su zamjena za jaja pa tako npr. 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuje jedno jaje. Najvažnije je da ove sjemenke uvijek dodajete u jelo na kraju kuhanja, kako ne bi bila podrvgnuta termičkoj obradi, jer temperatura uništava veći dio hranjivih tvari u chia sjemenkama.
Chia predstavlja jednu od najzdravijih biljki 21.stoljeća. Jedna je od najbogatijih omega 3- masnih kiselina na svijetu. Dokazano je da sadrži čak više omega 3-masnih kiselina od atlanskog lososa ili sjeme.nki lana, koji su slovili za najbogatije izvore ove kiseline. Pored toga, bogata je antioksidansima koji ljudski organizam štite od slobodnih radikala. Također sadrži nevjerovatno bogatstvo hranjivih tvari, vitamina i minerala te je upravo zbog toga proglašena ”superhranom” 21.stoljeća. 
Chia je danas prepoznata kao izvanredno zdrava namirnica koja ima sposobnost poboljšanja stanja ljudskog organizma i kvalitete življenja.  Jedna je od rijetkih biljaka koju  ne ”napadaju” nametnici pa je stoga uzgajivači uzgajaju na potpuno prirodan i ekološki način, bez uporabe pesticida i drugih sredstava. Nevjerovatno je da Chia, pored vitamina i minerala, u samoj jednoj sjemenci sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje omogućuju optimalno funkcioniranje cijelog organizma. Kako Chia sjemenke imaju nizak glikemijski indeks, idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva.
 
Chia sjemenke ne sadrže gluten, što je još jedna ”pohvala” u nizu. Služe kao zamjena za brašno jer se mljevenjem sjemenki dobiva posebno ”Chia” brašno. Dobiveno brašno najbolje je upotrijebiti unutar 10 minuta kako bi zadržalo omega-3 masne kiseline. Osim što snižavaju krvni tlak i smanjuju preosjetljivost na infekcije, sjemenke djeluju i na prevenciju raka, jačanje kose i kože, smanjenje kolesterola u krvi, sprečavaju visoki krvni tlak te nastanak krvnih ugrušaka. Više o CHIA SJEMENKAMA

Nema komentara:

Objavi komentar