utorak, 15. prosinca 2015.

Ginger keksići - popularni čovječuljci :-)





Sastojci za kekse (jedan veliki pleh):

  • 175 g pirovog brašna
  • žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  •  25 g maslaca
  • 40 g šećera kokosovog cvijeta
  • 1 jaje
  • 25 g melase (ako nemate možete koristiti javorov sirup ili sirup datulja)
  • žličica arome vanilije
  • začini; 4 g mljevenog đumbira, 2 g cimeta, 2 g klinčić

Postupak izrade:

  1. Prosijte brašno sa praškom za pecivo, sodom i začinima.
  2. U srednje velikoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom i melasom. Dodajte jaje i aromu vanilije. Miksajte dok se smjesa ne zapjeni.
  3. Potom, postepeno umiješajte suhe sastojke u zdjelu sa mokrim. Umijesite glatko tijesto.
  4. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na najmanje 2 sata.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C. 
  6. Na lagano pobrašnjeloj podlozi ili na papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu od cca 6 mm. Željenim kalupićima ili izrezivačima izrezujte željene oblike. 
  7. Formirane keksiće slažite 2 cm udaljene na lim obložen papirom za pečenje.
  8. Pećite ih 10-12 minuta. Trebali bi biti mekani na dodir kada su pečeni. Pustite ih da se u potpunosti ohlade. Možete ih ukrasiti glazurom od bjelanjaka i šećera, tzv. royal icingom ukoliko to želite. :-) Prekrasni su i kao obični čovječuljci!






Nema komentara:

Objavi komentar